HTML

Szabadrúgás

Centernek nevezem magam, mert hiszek abban, hogy ez a legjobb poszt. A szabadrúgásra akkor vállalkozom, ha úgy látom jogos, mert szabálytalanság történt.

Utolsó kommentek

  • vackor1: Keresem a nagy fejlődést, valaki megmutatná nekem ? 2000 6-ból 4., 12 pont 2004 5-ből 4., ... (2021.09.21. 09:24) A meccs
  • Burgermeister: Veszéjben a lyogállamiság !: nemjarok buzik kozze (2021.09.16. 07:49) A meccs
  • Veszéjben a lyogállamiság !: @ulpius66: Hát azok nem az ötzik lesznek. Tőlünk ugye a francia EB--n kaptak egy dióst meg egy mák... (2021.09.11. 14:00) A meccs
  • ulpius66: @Maxim Tsigalko: Köszi a választ! Így mán érthető, hogy az osztrákok mért nem hajtanak, így is,... (2021.09.11. 13:43) A meccs
  • Veszéjben a lyogállamiság !: @István jani: Kis összehasonlítás: Magyarországnak ugye 6 meccs után 10 pontja van Ausztriának... (2021.09.11. 12:34) A meccs
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • vackor1: Keresem a nagy fejlődést, valaki megmutatná nekem ? 2000 6-ból 4., 12 pont 2004 5-ből 4., ... (2021.09.21. 09:24) A meccs
  • Frady Endre: Érdekes, én az olaszokra nem a tészta-, hanem a macskazabálók kifejezést ismertem... :) Mangiare g... (2021.07.13. 09:31) Tészta és bab
  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @horrorpornó bábszínház: Hol és mikor vallottam be? Gondolom ugyanott, ahol Kádár alatt szabad u... (2021.07.12. 19:40) "Kiskacsák" Münchenben
  • Frady Endre: "A magyar foci ma is emiatt nagy." A magyar foci 1986 (Mexikó) óta egyáltalán nem nagy és ehhez a ... (2021.07.08. 15:11) Ez már másik sportág
  • Kotit: Puskás Ferenc meg nem adott gólja 54-ben? (2021.07.04. 19:25) Szuper VAR vizsgálná a VAR ítéleteit?

A megcenzúrázott Várhidi

2008.04.14. 18:45 :: center

Vagy a Nemzeti Sport hazudik éjjel-nappal, vagy ez az év botránya. A sportlap mai száma azt állítja, hogy munkatársa interjút készített Várhidi Péter szövetségi kapitánnyal, aki többek közt azt nyilatkozta, hogy a magyar bajnokság tempója lassú, és ez nemzetközi szinten roppant kevés.

A beszélgetés alapján megírt interjút telefonon beolvasták a szövetségi kapitánynak, aki néhány apróbb módosítással jóváhagyta. Kérte azonban, hogy a nyilatkozatot küldjék el a Magyar Labdarúgó Szövetség sajtófőnökének, hadd lássa ő is.

Most jöjjön a sportlap:

„..a Várhidi Péter által már jóváhagyott interjút a testület cenzora meghúzta, s a kapitány néhány mondatát átírta, s többek között eltüntette belőle a magyar bajnoki lassú tempójára vonatkozó passzust is”.

A nyilatkozat nem jelent meg az újságban.

Vizsgáljuk meg tárgyilagosan a kérdést. Akár közelről nézem, akár kicsit távolabbról, akár összehúzott, akár tágra nyílt szemmel - előttünk áll teljes életnagyságban a magyar labdarúgás állatorvosi lova.

Adva van egy szövetségi kapitány. Véleménye van. Elmondja. Vállalja. De azért nem vállalja annyira, hogy ne kérjen hozzá felső jóváhagyást. Szóval van egy belső használatra szánt állásfoglalása, amely csak akkor válik a nagy nyilvánosság számára is hozzáférhetővé, ha „odafönt” is rábólintanak.

Adva van egy sajtófőnök. Aki jelek szerint nem csupán az MLSZ sajtóügyeit intézi, hanem a szövetségi kapitánynak is a főnöke. Neki meg van egy ceruzája - majdnem azt írtam (mint a lap), hogy cenzúrája - ezzel húzogatni kezdi a válogatott első emberének a nyilatkozatát. Mert azt hiszi - sőt, tudja -, hogy neki ehhez joga van.

Adva van egy újság, az ország egyetlen sportnapilapja, amely készségesen együttműködik ezzel a rendszerrel. Felteszi a kérdéseit. Ellenőrizteti az így elkészült cikket az interjú alannyal. Elfogadja a megjelenés feltételeként azt, hogy az interjút bemutatja a főnökségnek. És csak azután, hogy készségesen együttműködött ezzel a béna rendszerrel sértődötten lecenzorozza azt a sajtófőnököt, akihez maga küldte el az interjút cenzorálni, miután az elvégezte a maga furcsa dolgát.

Ki vethet itt bárki bárkinek is valamit a szemére?

Ilyen nálunk a futball-rendszer.

Demokratikus országok demokratikus sajtójában létezik egy hármas szabály. Háromféle nyilatkozat létezik. Magyar megfelelőjük nincs, így kénytelen vagyok az angol megfelelőket használni. Van a „deep background” interjú. Ez a „mélységesen háttér” interjú tényeket, információkat közöl anélkül, hogy az újságíró megnevezné forrásait. Ezek a források, vagy ez a forrás csak úgy nevezhető meg, mint „a szövetséghez közelálló tekintélyes személyiség(ek)”.

A másik változat a „background” interjú, amelyben nem mondják meg, hogy Várhidi Péter szövetségi kapitány nyilatkozott, csupán azt, hogy „a szövetségi kapitány véleményét jól ismerő személy” fejtette ki a gondolatait.

A harmadik pedig egyszerűen interjú.

Soha senkinek nem jut az eszébe az, hogy ezeket az interjúkat a nyilatkozón kívül (de leggyakrabban vele sem) jóváhagyassa. Mindenki végzi a dolgát. „A költő ír, a macska miákol és az eb vonít, s a kis halacska ikrát ürít kacéran”.

Az év botránya ez - mondom. (Persze csak a fociban).

De, ki a csuda veszi ezt észre?

11 komment

Címkék: foci mlsz válogatott labdarúgás várhidi szövetségi kapitány magyar labdarúgás

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadrugas.blog.hu/api/trackback/id/tr82425472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mizantróp 2008.04.14. 20:37:36

1. Várhidi gyáva.
2. Várhidi nem gyáva, csak van a szerződésében erre az esetre vonatkozó passzus, s nem akar szerződésszegést elkövetni.
Egyik eset borzasztóbb mint a másik.
Valóban az év egyik legszánalmasabb története, de Várhidi kapcsán ehhez már hozzászokhattunk. Pedig szakmailag szimpatikus dolgokat (is) művelt, de régóta már együtt kompromittálódik az őt - egyelőre - a szövetségi kapitányi poszton tartó rohadt rendszerrel. És erre nem válasz az a hülyeség - lásd Chank Jan Chi legújabb gyöngyszemét is! -, hogy "dolgozni jöttem, nem megfutamodni". Persze. Dolgozni, miközben a véredet akarják.

hkori 2008.04.14. 21:28:13

Szerintem a focit szándékosan tartják ilyen alacsony szinvonalon, szétszervzéssel és tudatos züllesztéssel. A magyar nemzeti böszkeség és öröm legfőbb táplálója lenne. Erről a helyzetről a huligán mozgalmak is tehetnek. A primitiv antiszemita hőzönéseikkel csak azt tudták elérni hogy befolyásos ellenségreket szereztek a focinak. Csak rontottak a helyzeten.

mizie 2008.04.14. 21:56:28

a sajtónak van egy olyan alapszabálya is hogy az int.alanynak bele kell egyeznie abba hogy lehozzák. várhidi a szövetségi engedélyhez kötötte ezt.

önmagában persze gusztustalan dolog, de az ujság sztem nem hibázott.

amúgy várhidi kb 10x elmondta már elég sok tv-ben hogy nb1 úgy szar ahogy van (nyilván nem ezekkel a szavakkal)

szal az "év botránya" címnek nem rossz, de érzek benne egy kis blikkesedést :)

ravens01 2008.04.14. 22:18:35

Már bocsánat, de ki a francot érdekel, hogy mi történik az LMSZ (Labdás Máltai Szeretetszolgálat) körül???

gio · http://www.napiauto.blog.hu 2008.04.14. 22:18:46

baszd meg, ha ismernéd a sajtótörvényt, ez a marhaság sem született volna meg. nem hosszú, javaslom tanulmányozásra.

mizie-nek gyakorlatilag igaza van: bárki kötheti feltételekhez az interjúja megjelenését. Várhidi az MLSZ jóváhagyásához kötötte. az MLSZ módosíthatott rajta. az NS ezek után a módosított kampányinterjút nem volt hajlandó lehozni.

ez a legszarabb focis blog.

gio · http://www.napiauto.blog.hu 2008.04.14. 22:19:39

na jó, nem szarozom a blogod, bocs.

de ezekre tényleg figyelj: mielőtt megírsz valamit, azért járd körbe jobban. itt inkább az MLSZ hibázott, hiszen cenzúráznak egy interjút. ez az, ami szerintem nevetséges.

kóla 2008.04.14. 23:10:19

kit érdekel? ki az a várhidi?

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.04.15. 00:54:08

Igaza van az MLSZ-es sajtótitkárnak, a magyar foci nem lassú, csak a zsemünk már hozzászokott a túlontúl gyors külföldi bajnokságokhoz, így olybá TŰNHET hogy lassú a magyar foci. Pedig nem az !

Zolika 2008.04.15. 07:15:19

Így van.Nyugaton nem tudják hogy mi a jó foci...futnak, meg hajtanak és kapura lövöldöznek, meg még ráadásul szépen, technikásan is játszanak.....amatőrök.
Szerintem a bozsik féle magyaros virtus átalakult: az új szlogen lehetne: lassú víz partot mos.....
Amúgy valóban az ns itt a legártatlanabb, hiszen ha egyszer feltételekhez van kötve, akkor nem hozhatja le azt, amit nem engednek neki.Várhidinek meg szerintem minden levegővételéhez felettes szervi hozzájárulás kell, amióta benyögte h bajok vannak Németh Krisztiánnal:) (bár ezt neki is csak mesélték, azóta azon filózok h mi lehet a baj: jó csapata van, rendszeresen játszik, alapember, kezd kiöregedni, formában van, gólokat rúg, és így akar válogatott lenni????Hát semmit sem tanult Lőw zsoltitól, és vanczáktól, na meg persze Priskintől)

CCCP 2008.04.15. 07:54:36

Szóval Várhidi rájött? Akkor erre már csak a többi edzőnek kellene rájönnie. Aztán meg feltehetnék maguknak azt a kérdést hogy vajon ki tehet erről. Gondolom kell még nekik harminc év hogy arra is rájjöjjenek.

Amikor Lothar mondta azt hogy gyenge a magyar bajnokság és esetleg ehez van némi köze az edzőknek is, akkor kollektíven kikérték maguknak hogy ők bizony nem, talán esetleg a pénz tehet mindenről.

Kis foci kis pénz? Baromság. A Steaua akkor nyert BEK-et amikor még sóért is sorban kellett állni a boltokban Romániában.

center 2008.04.15. 10:59:41

Gio kissé igerülten kérdezi, ismerem-e a sajtótörvényt. Ismerem:
A sajtótörvény 11. paragrafus d/ pontja ezt mondja ki: az újságíró
d) köteles a nyilvános közlésre készített nyilatkozatot a nyilatkozatot adó személynek - kérelmére - bemutatni; azt nem közölheti, ha ehhez a nyilatkozatot adó személy azért nem járul hozzá, mert nyilatkozatát az újságíró megváltoztatta;
Vagyis csak ABBAN az ESETBEN nem közölheti, ha a NYILATKOZATOT ADÓ személy azért nem járul hozzá a közléshez, mert nyilatkozatát az újságíró MEGVÁLTOZTATTA!
süti beállítások módosítása