HTML

Szabadrúgás

Centernek nevezem magam, mert hiszek abban, hogy ez a legjobb poszt. A szabadrúgásra akkor vállalkozom, ha úgy látom jogos, mert szabálytalanság történt.

Utolsó kommentek

  • vackor1: Keresem a nagy fejlődést, valaki megmutatná nekem ? 2000 6-ból 4., 12 pont 2004 5-ből 4., ... (2021.09.21. 09:24) A meccs
  • Burgermeister: Veszéjben a lyogállamiság !: nemjarok buzik kozze (2021.09.16. 07:49) A meccs
  • Veszéjben a lyogállamiság !: @ulpius66: Hát azok nem az ötzik lesznek. Tőlünk ugye a francia EB--n kaptak egy dióst meg egy mák... (2021.09.11. 14:00) A meccs
  • ulpius66: @Maxim Tsigalko: Köszi a választ! Így mán érthető, hogy az osztrákok mért nem hajtanak, így is,... (2021.09.11. 13:43) A meccs
  • Veszéjben a lyogállamiság !: @István jani: Kis összehasonlítás: Magyarországnak ugye 6 meccs után 10 pontja van Ausztriának... (2021.09.11. 12:34) A meccs
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • vackor1: Keresem a nagy fejlődést, valaki megmutatná nekem ? 2000 6-ból 4., 12 pont 2004 5-ből 4., ... (2021.09.21. 09:24) A meccs
  • Frady Endre: Érdekes, én az olaszokra nem a tészta-, hanem a macskazabálók kifejezést ismertem... :) Mangiare g... (2021.07.13. 09:31) Tészta és bab
  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @horrorpornó bábszínház: Hol és mikor vallottam be? Gondolom ugyanott, ahol Kádár alatt szabad u... (2021.07.12. 19:40) "Kiskacsák" Münchenben
  • Frady Endre: "A magyar foci ma is emiatt nagy." A magyar foci 1986 (Mexikó) óta egyáltalán nem nagy és ehhez a ... (2021.07.08. 15:11) Ez már másik sportág
  • Kotit: Puskás Ferenc meg nem adott gólja 54-ben? (2021.07.04. 19:25) Szuper VAR vizsgálná a VAR ítéleteit?

Lefordítottam magyarra! Mit is mondott a Dupla Passz?

2014.07.21. 14:42 :: center

Az MLSZ megbízott egy nemzetközi hírű céget, a Double Passt, világítsa át a magyar utánpótlásképést. Magyarán: mondják már meg, mitől rossz a magyar foci alapjaitól kezdve. A DP megmondta, az MLSZ közzétette a honlapján a legfőbb megállapításokat. bárki elolvashatja. De azt hiszem, ebből nem tud meg senki semmit. Sem a foci belső körei, sem a közönség.
A jelentést ugyanis jelentés-nyelven készítették. A nyugat-európai - két-három évszázad alatt kifinomult - diplomata nyelven. S ebből keveset értünk. Ezért megpróbáltam lefordítani ezt az egyrészt-másrészt-nyelvet érthető magyarra.
Nézzüka jelentést:
1. Az akadémiák szerepe többnyire meghatározott, de a második csapat (vagy U21) szerepe 
nem minden esetben tisztázott. Azt jelenti: a magyar szakembergárda azt még meg tudja tanítani, hogy ballábas fiú bal lábbal rúgjon, a jobblábas pedig jobbal. De képtelen bármit is tanítani a 19 éveseknek. Halvány gőze sincs erről.
2.  Az akadémisták feláramoltatása meghatározott folyamat, azonban integrációjukat (hogyan 
lesznek stabil csapattagok) illetően nagyobb odafigyelés szükséges. Lásd mint fent: szakembereink nem tudják mit kezdjenek azokkal, akik kinőttek a kamaszkorból. 
3. A legtöbb klub részéről tudatosság mutatkozik, de a sikertényezőket illetően nem 
tapasztalható hosszú távú tervezés, jövőkép. A tervezés elsősorban a TAO pályázat 
összeállítására korlátozódik. Hoppá, kimondták: az egész akadémiázgatás célja nem tehetségek felkutatása, képzése, hanem az, hogy sikerüljön minél több pénzt lenyúlni. Minél több pénzt a "csókosoknak" juttatni.
4. Az akadémia bevételeinek és kiadásainak átlátható leírása nem történik meg. Az első csapat felől ritkán érkezik az akadémia felé klubtámogatás, a TAO, mint fő (sokszor egyetlen) bevételi forrás szerepel. Ez pontosan ugyanazt jelenti, mint az előző pont.
 5. Jellemző az igazgatósági struktúra felállítása, azonban leginkább egyének hoznak stratégiai 
döntéseket. Korlátozott számú a felső vezetői team (csak ügyvezető vagy ügyvezető + szakmai igazgató létezik.) A szakmai testület koncepciója ismeretlen, újnak tűnik. Vagyis: nálunk a futballban diktatúra van. Egy-két ember mondja meg a csapatoknál a tutit. Akinek ellenvéleménye van, annak Kuss a neve.
6. A formális vezetői találkozók hiánya általános. Az akadémiavezető funkciója általában a szervezeten belüli más szerepkör betöltésével is párosul. A döntéshozatali eljárások nem formalizáltak és legtöbbször egyénfüggők. Az akadémia (menedzsment) képviselete, integrációja a klub struktúrájában gyakran korlátozott. Vagyis: az akadémia szakembereinek egy dolga van, lesni a klubvezetés utasításait. Az ő nevük: Kuss.
7. Csak kevés akadémia alkalmaz kifejezetten a kiemelt tehetségekkel (talent pool) dolgozó 
speciális edzőket. Vagyis: nem alkalmaznak edzőt, aki a nagy tehetségeket egyénileg képezné, mert a klubvezetés diktatórikus, normális szakember nem vállalja a Kuss nevet. 
8. Kevés klub rendelkezik formalizált labdarúgó filozófiával, általában a játékfilozófia több 
eleme is megtalálható akadémiai szinten. Az MLSZ szakértői által meghatározott játékstílus elemeinek megvalósulása változó. Az edzői módszerek és alapelvek formalizálása nem elterjedt. Vagyis: a klubokon belül a vezetőknek halvány lila dunsztjuk sincs arról, mi is a korszerű labdarúgás. Ha beszivárog néhány gondolat, az elpusztul mint növény a sivatagban.
9. Változó fejlesztésorientáltság tapasztalható, gyakori az eredmény-központúság. Vagyis a magyar edzői-, sportvezetői gárda csupán annyit tud mondani: lőjetek sok gólt fiúk!
10. Változó a részletes periodizációs tervezés, a mezociklusok meghatározásának hiánya 
gyakori. Változó részletességű kapusedzés-programok tapasztalhatók. A konkrét edzéscélok ritkán világosak, meghatározottak. A mérkőzések tanulási célkitűzései jellemzően nem egyértelműek, konkrétak. Az edzések és a mérkőzések általában nem kapcsolódnak központi edzésprogramhoz. Vagyis: futballunkra az jellemző, hogy semmit sem tanultunk, és semmit sem vagyunk hajlandók megtanulni.

Végül pedig a magyar foci-akadémiák sorrendje a Dupla Passz értékelése szerint: 1. Debrecen, 2. Győr, 3-4. Szombathely és Vasas, 5. Honvéd, 6-7. MTK, Újpest, 8. Nyíregyháza, 9-11. Felcsút (!), Békéscsaba, Kaposvár.12. Kecskemét.
Gazdag a magyar sport, ahol az ország labdarúgó-akadémia-rangsorának a 9-11. helyén álló csapat Európa-színtű stadionnal bír...

Szólj hozzá!

Címkék: felmérés labdarúgás utánpótlás

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadrugas.blog.hu/api/trackback/id/tr36529439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása