HTML

Szabadrúgás

Centernek nevezem magam, mert hiszek abban, hogy ez a legjobb poszt. A szabadrúgásra akkor vállalkozom, ha úgy látom jogos, mert szabálytalanság történt.

Utolsó kommentek

Friss topikok

  • histar007: Amikor külföldi kapitány végzett, akkor mindenki magyart akart. Amikor magyar akkor meg kölföldit.... (2017.10.31. 10:18) Mi belgák, hova jutunk?
  • Frady Endre: @samuka1950: Van egy versem... :) A JÁTÉKVEZETŐ A játékvezető egy hős!!! A sípja van csak vele,... (2017.10.20. 13:37) Bognár játékvezető összegyűjtött töprengései
  • EU zászlót mindenhova!: Azt, hogy el fogják küldeni, már a kormányközeli Origo szerdai vezércikkéből is sejteni lehetett. ... (2017.10.13. 20:39) Selyemzsinór
  • Comte de Gippaud: @Belzebubo: A magyar futball 30-40 éve leszakadóban van nemzetközi összehasonlításban. És ez a l... (2017.10.13. 08:27) Az a félelmetes Aréna
  • A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: A foci, az egy szar sport, legalábbis a nézhetőség szempontjából. Ha születik egy 3-2-es végered... (2017.10.04. 09:15) Miért nem járunk focimeccsre?

Melyik Himnuszt énekelnénk?

2017.06.14. 18:42 :: center

 

Az angolok és a franciák oda-vissza énekelgetnek. Igaz, kellett ehhez két terror cselekmény. 2015-ben, néhány nappal a párizsi terrortámadás után Anglia–Franciaország barátságos futballmeccset rendeztek a londoni Wembley-ben, az angolok szép gesztust tettek: a mérkőzés előtt kivetítették a francia himnusz, a Marseillaise szövegét a stadion kivetítőire, amit az angol drukkerek együtt énekeltek a vendégekkel.

Most a franciák ezt visszaadták A kedd esti Franciaország–Anglia barátságos mérkőzés előtt ugyanez ismétlődött meg fordítva, az utóbbi hetek angliai terrortámadásai miatt. A párizsi Stade de France hazai közönsége teli torokból énekelte az angol himnuszt a meccs előtt. A God Save the Queen szövegét ugyanígy a kivetítőről olvashatták a drukkerek.

Mi magyarok vajon kinek a himnuszát énekelnénk el a stadionban?

Isten őrizzen, hogy legyen rá ilyen alkalom. Ne legyen terror. De egy kis földrengés esetén. Vagy mondjuk egy árvizecske esetén…És van baleset is rendesen. Kinek jutna eszébe a fanatikusok közül, hogy a lelátón egy másik ország himnuszát – szolidaritásból – énekelgesse?

Énekelnénk mi az osztrákokkal, ha lezúdul egy gleccser Tirolban? Az olaszokkal, ha kitör a Vezúv? A horvátokkal, ha elsüllyed egy komp? A románokkal, ha lezuhan egy repülőgép? Talán a lengyelekkel, zengene együtt az hogy Jeszcze Polska nie zginęła, Kiedy my żyjemy. Co nam obca przemoc wzięła, Szablą odbierzemy. Vagyis, hogy nincs még veszve Lengyelország.

De igazából nem is a himnuszról van szó. Hanem arról, hogy miként szurkol a szurkoló. Mi van a fejében? Mi van a szívében? Nagyon jó mondásunk van erre: „Ami a szívén, az a száján.”

Az volna a magyar szurkolók többségének a szívében, ami elhagyja az ajkát?

Olyan jó lenne európai országban, európai körülmények között európai módon meccset nézni.

Persze az angolok és a franciák nsem így kezdték.

Nincs még veszve Magyarország?

8 komment

Címkék: szurkolók futballhuligán lelátó

A bejegyzés trackback címe:

http://szabadrugas.blog.hu/api/trackback/id/tr6012593607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Roland Oranky 2017.06.15. 11:54:36

A lengyel, olasz, Finn, eszt, bulgar, macedon, Alban, eszt es balti, skandinav allamok. Angol, nemet , spanyol, Portugal, kaukazusi nepek, talan torok nepek es a szomszedok kozul elsosorban azoket akik kevesebbet vettetek ellenunk pl solo en, horvat, osztrak. Semmilyen korolmenyek kozott nem a Roman,szlovak , szerb Es U.K. ran himnuszt.

Roland Oranky 2017.06.15. 11:55:19

A lengyel, olasz, Finn, eszt, bulgar, macedon, Alban, eszt es balti, skandinav allamok. Angol, nemet , spanyol, Portugal, kaukazusi nepek, talan torok nepek es a szomszedok kozul elsosorban azoket akik kevesebbet vettetek ellenunk pl solo en, horvat, osztrak. Semmilyen korolmenyek kozott nem a Roman,szlovak , szerb Es U.K. ran himnuszt.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.06.15. 11:59:19

"Mi, magyarok melyik szomszédos országét énekelnénk el?" A címoldalról idézve.

Én azét énekelném el szívesen, amelyik a 20. század háborúi során nem gazdagodott magyar területekkel.

Ja, hogy nincs ilyen?

Girhes Joe 2017.06.15. 12:49:08

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

A szlovákot nyugodt szívvel elénekelhetjük, már ha csak a dallamról van szó. Az ugyanis magyar népdalként is ismert, "Azt mondják, nem adnak engem galambomnak..." kezdettel. :)

De egyébként igazad van, nincs olyan szomszédunk, aki az elmúlt 100 év alatt tőlünk el ne szakított volna valamit, úgyhogy aludjunk még erre pár száz évet. A törökök pl. ma már egész barátságosak velünk, pedig régen, ugyebár.

gmihaly621 2017.06.15. 13:00:10

A gallok már kiheverték a 100 éves háborút és ledolgozták a felvilágosodás korában még meglévő 100 éves hátrányulat is az angolokkal szemben, igaz ebbe az amerikai sugallatra egyenlő esélyekkel megindított európai újjáépítés, a Marshall-segély, illetve a Brit Nemzetközösség agóniája is besegített. Nálunk hol voltak ilyen kiegyenlítettnek számító folyamatok az azonos történelmi időszakokban? Nem ma kezdődött a szembenállósdi, bécsi (Habsburg) udvari (kamarillai) sugallatra. Tanulmányozni kéne a történelmet, amelynek nincs vége, hiába mondta az barom Francis Fukuyama.

gmihaly621 2017.06.15. 13:00:56

Ja, és még valami: A terrorcselekmények és a magas színvonalú foci közelebb hozta őket egymáshoz.

gmihaly621 2017.06.15. 13:02:13

És De Gaulle londoni emigráns kormánya, Dunkerque/Dunkirk és a normandiai partraszállás...

steery 2017.06.15. 13:10:09

Én nem járok ilyen énekórákra.