HTML

Szabadrúgás

Centernek nevezem magam, mert hiszek abban, hogy ez a legjobb poszt. A szabadrúgásra akkor vállalkozom, ha úgy látom jogos, mert szabálytalanság történt.

Utolsó kommentek

 • nicolasito: Ritkán látni ennyi hülyeséget ilyen kevés karakter segítségével leírva. (2017.08.22. 22:58) Távol a Tábor
 • masada: A lánynak saját véleménye van na és?! Neki nem lehet? Nem szereti öket, joga van rá. (2017.08.01. 20:02) Moutari a metrón
 • Segna: @kissiú: "futbalszurker" Micsoda nyelvi lelemény! tetszik! ;-) (2017.08.01. 13:36) Moutari a metrón
 • kissiú: Jó írás. De a vérbeli futballszurkerek esetében valószínűleg a legkönnyebb dolga a habonyi agymosá... (2017.08.01. 08:22) Moutari a metrón
 • István Sipos: Ezt a sorrendet miből gondolta ki ez a valaki azt nem tudom, de jó nagy hülyeség.....még hogy a pa... (2017.07.23. 09:31) Akarod tudni, ki nyeri meg az NB1-et?
 • Utolsó 20

Friss topikok

 • nicolasito: Ritkán látni ennyi hülyeséget ilyen kevés karakter segítségével leírva. (2017.08.22. 22:58) Távol a Tábor
 • masada: A lánynak saját véleménye van na és?! Neki nem lehet? Nem szereti öket, joga van rá. (2017.08.01. 20:02) Moutari a metrón
 • István Sipos: Ezt a sorrendet miből gondolta ki ez a valaki azt nem tudom, de jó nagy hülyeség.....még hogy a pa... (2017.07.23. 09:31) Akarod tudni, ki nyeri meg az NB1-et?
 • laci_52: Tizenegyessel együtt nem szoktak piros lapot adni. Ez most sem volt indokolt, hiszen nem történt d... (2017.07.15. 22:51) Minden bíró ellenünk hülye
 • a nemzet fogatlan provokátora: @István Zsolt: Pedig 1 éve az EB-n megnyertük a csoportunkat. Persze ott nme 16-17 éves kölkök sza... (2017.07.04. 20:15) Dzsudzsák Felcsúton?

Távol a Tábor

2017.08.18. 18:12 :: center

Meg lehet tekinteni a Youtube-on a belgrádi Partizán táborának, a Grobarinak félelmet keltő szurkolását. Petárdák, füstfelhő, tüzek a lelátón. Dübörgő dobok, halálfejes zászlók. Így van ez mindig a fő-vetélytárs, a Cervena Zvezda ellen. Így van akkor is, ha az ellenfél a montenegrói Búdúcnőst Podgorica.

Csak éppen a Búdúcnőst már más eset. A FIFÁ-nál van a stadion kulcsa. Ha a Grobari szurkolását ezek az emberek sértőnek ítélik, akkor a kapuk zárva maradnak. A Grobarik (nevüknek megfelelően) saját csapatuk sírásói lehetnek. A FIFA szerint a belgrádiak "görögtűzzel, sértő rigmusokkal fogadták a montenegrói Búdúcnőst Podgorica csapatát a Bajnokok Ligája-selejtezőben, a görög Olimpiakosz elleni meccsen pedig petárdákat és műanyag palackokat dobáltak a pályára". Ezért aztán

a Videotonnak csöndes stadionban volt lehetősége birkózni a hazai pályán játszó fekete-fehérekkel. A stadiontól távol tartott Tábor elvette csapatától a hazai pálya előnyét. Nem kis előnyét.

Közben Budapesten valami készül. Egyre több hír, pletyka, információ van arról, hogy hamarosan megegyezik a klub vezetése a Táborral. Azzal a szurkolói csoporttal, amelyik a véna-szkenner és a kártya bevezetése miatt távol maradt a stadiontól. Lehetnek úgy ötezren. Maximális létszámuk talán hatezer. Ha ők bejutnak az Arénába, akkor az eddigi átlagos ötezres közönség tíz-tizenegy ezresre duzzadhat. Az pedig világos, hogy szervezettségük, hangerejük, magatartásuk döntően befolyásolja majd az egész stadion viselkedését. A Tábor nem azért kér helyet a stadionban, hogy csöndben maradjon, pattogatott kukoricát egyen és kulturáltan megtapsolja az ellenfél gólját is. A Tábor dübörögni akar.

A FIFA meg figyel. Ők azok a "hülye bírók", akik értelmezik a szabályokat. Akik nem tetsző döntéseket hoznak. Csak éppen nem lehet őket kifütyülni. Messze vannak. De náluk a stadion kulcsa.

Létezhet olyan szcenárió, hogy a Fradi harcol mondjuk a BL csoportkörébe jutásért, (jelenleg ennek csekély az esélye), de a FIFA távol tartja a beengedett Tábort. És ráadásként minden zöld-fehér szurkolót.

1 komment

Címkék: szurkolók Ferencváros Partizán Belgrád

Marko Nikolics Belgrád ellen

2017.08.04. 15:04 :: center

Most mi lesz? Megismétlődik 1984? Még jó, hogy megmaradtak a videók. Ki hinné különben el a Videoton akkori menetelését. Dukla Prága - elintézve. PSG - elintézve, nyolcaddöntő a Partizan Beograd ellen. Első meccs a sóstói stadionban 5:0 ide. Szabó József 4 gólt rúgott. "Hát ez szobrot kap Székesfehérváron" - mondta Gulyás László riporter. (Nem kapott). Ez volt a Vidi nagy menetelése. A szerbek után jött a Manchester United. Összesítésben 1:1. A tizenegyes-párbajt a fehérvári csapat nyeri (Disztl Péter kivéd egy tizenegyest. Aztán jön a Zeljezsnyicsar, majd a döntő. A döntőben pedig a Real Madrid. A spanyolok nyerik a kupát. De az egyik meccset a fehérváriak 1:0-ra.

Három évtizede volt.

Most izgatottan vártuk a sorsolást Nyonban. Szavaztunk, kit szeretnénk kapni a lehetséges ellenfelek közül. A második legkívánatosabb gárda a Partizán volt. Egy olyan választékból, amelyben a szentpétervári Zenit és a Marseille is szerepelt. Szóval a Bordeaux után jön a Partizán. A Partizán testén át vezet az út a mesekertbe, az Európa Liga csoportkörébe.

Szerbek ellen? Csöppet sem könnyű dolog. Legyen foci vagy vízilabda.

Miért kívánta őket 11 ezer szavazóból 2700 szurkoló? Az 1984-es nosztalgia miatt. Nem valószínű, hogy a szavazók többsége egyáltalán élt az akkori meccs idején. Sokkal inkább amiatt, hogy az ő szerbjeikkel a mi délszláv különítményünket tudjuk harcba küldeni. 1984-ben a magyar csapat Szabó Józsefből, Burcsa Győzőből, Csongrádiból, Májerből, a két Disztlből és a többi magyarból állt. Most viszont az együttes állandó kezdőjének a tagja két szerb (Danko Lazovics és Scsepovics), két bosnyák (Hadzics és Szujics), valamint egy horvát (Marics). De a legfőbb adu a vezető edző, a szerb Marko Nikolics.

Akármilyen elképesztő, a Videotont azzal a csapattal sorsolták össze, amelynek a kispadján májusban még Marko Nikolics ült!

Most nem lesz szükség játékos megfigyelőre. Nem kell analizálni azt, hogy a belgrádi csapatból melyik focistának mi az erénye és mi a hátránya. Nikolics mindent tud.

Most már csak le kell játszani a kottát, amit az edző készít.

Ez a "csak" azért eléggé hülyén hangzott.

Szólj hozzá!

Címkék: Videoton Európa Liga Marko Nikolics

Moutari a metrón

2017.07.31. 14:05 :: center

Amadou Moutari varázsolt a Mezőkövesd ellen. Aznap a sportlaptól is 8-ast kapott. Ez a jelmagyarázat szerint több mint kiemelkedő forma (7-es). Ez "válogatott" teljesítmény. A kis afrikai nemcsak két gólt rúgott, nemcsak kiharcolt egy tizenegyest, hanem kilencven percen át fickándozott, cikázott, állandó veszélyt jelentett az ellenfél védelme számára.
Aztán a meccs végetért, utaztunk hazafelé a metrón.
Fiatal lány állt mellettem. Nem lehetett több húsz évesnél.
- Jó meccs volt - mondta széles mosollyal. - Ez a Fradi egyre inkább csapat lesz.
- Igen - mondtam. - És ez a kis Moutari is egyre jobban beválik.
Elkomorult az arca.
- Nem szeretem. Nem szeretem a fajtáját. Az ilyenek árasztják el Európát.
Szóval Moutariból is migráncs lett.
Hónapok agymosása beérik. Eddig az ellenfél színesbőrűje volt a majom. Akit kihuhogtak. Most már a saját játékos is az?
Esterházy Péter az Utazás a tizenhatos mélyére című művében így írt:
"Mondom a futballanalfabéta barátomnak, hogy persze szigorúan kell megítélni, mi hangzik el a lelátóról, de azért figyelembe kell venni a genius locit. Hogy értem ezt. Hát például amikor annak idején nekem mint a Csillaghegyi Munkás Torna Egylet csatárának azt kajabálták, hogy verem a tülök orrodba a zsidó izé anyád – akkor ez sem édesanyámra, sem a szintén hányatott sorsú zsidó népre vonatkozóan nem tartalmazott semminemű állítást. A mondat nagy örömöt nevezett sportolóból nem váltott ki, de jelentése csupán ennyi: ó, nemes arcélű ifjú, be kár, hogy nem a mi kis kollektívánkat erősíted!"
Úgy látszik ez is változóban van. Pedig de jó lenne, ha ez a kis Moutari a mi nagy kollektívánkat erősítené. Ha csinálnánk belőle magyart. Mint annyi más két ballábas focistából.
És a 8-as osztályzat értelmet nyerne. Mert Mutari Amadé bizony elférne a magyar válogatott bal szélén.

3 komment

Címkék: magyar válogatott migráns Ferencváros Moutari

Akarod tudni, ki nyeri meg az NB1-et?

2017.07.21. 08:50 :: center

A Bröndby 4 góllal verte a Midtjyillandot. A Midtjylland összesen hetet rúgott a Ferencvárosnak. A B-jelű csapat 19.73 millió eurót ér. Az M-jelű 15.83 milliót. Az F-betűs 11.13 milliót. Így látná ezt a számítógép és ugyanezt az eredményt lökné ki a komputer-agya. Most szomorú a zöld-fehér tábor. Hiába hoztak ide egy szakajtó focistát. Nincs változás. A Fradika megint kizuhant. Az igazán elkeseredettek még hozzá is teszik, ez a nehezen kiejthető nevű dán csapat még csak az európai gárdák alsó középcsoportjában tartózkodik.

Hát, hogy a fenében ne lenne ott.

Tessék egy kicsit játékospiaccal foglalkozni. Hogy is fest az igazán nagy csapatok értéke? Mondjuk a spanyoloknál. Barcelona 780 millió euró, Real Madrid 771 millió, Atletico 534. Hát a britek? Chelsea 624, Manchester City 623, Arsenal 575, Manchester United 533. (Mi naivak azt hittük, hogy a két manchesteri közül a United a nagy csapat). Franciák? PSG 485, Monaco 264, Lyon 146, Marseille 136. Olaszok, Juventus 491.5, Napoli 380, Milan 355, Inter 318. Hollandia? Hát ők már lejjebb vannak. Ajax 115, PSV 104, Feyenoord 87.

És akarod tudni, hogy miként fest majd az első osztályú magyar bajnokság végeredménye jövőre?

Ezt jósolja a piac:

1. Videoton (12.43), 2. Ferencváros (11.13), 3. Puskás Akadémia (8.65), 4. Vasas (7.48), 5. DVSC (6.35), 8. Újpest (6.30), 9. Honvéd (/.05). Kiesik a Paks (4.73) és a Balmazújváros (3.40).

Ilyen egyszerű az egész?

Egyszerűnek tűnik. A Bajnokok Ligája és az Európa-liga eddigi meccsei közül 93.8 százalékban a nagyobb értékű csapat jutott tovább. Elég lenne a meccseket le sem játszani? Csupán a sorsolásokat betáplálni a számítógépekbe?

Az egészben az az izgató, hogy honnan tudja a Transfermarkt azt, hogy mennyit ér egy játékos, mennyit ér egy csapat. Jó, persze a piac. Kell egy balhátvéd? Játékos-megfigyelők megfigyelnek. Video-elemzők elemeznek. Megnézik a pénztárcát és döntenek.

Hiába mondja azt egy miniszterelnök egy válogatott csapatkapitányának, hogy jöjjön már haza. Mikor egy sejk a világ melegebbik felén azt mondja, kell neki ez a fiú. A pénz beszél.

Ilyen körülmények között remélhető, hogy lesz egyszer magyar foci?

A válaszhoz azt kellene tudni, hogy vannak-e olyan szakembereink, akik néhány százezer eurót érő focistából képesek 20 milliót érőt nevelni?

1 komment

Címkék: Ferencváros Európa Liga Transfermarkt Magyar labdarugás

Minden bíró ellenünk hülye

2017.07.14. 11:44 :: center

Az kétségtelen, hogy egy hülye svájci elrontotta a napunkat, de még a következő heteket is. Ép eszű ember csinál-e olyat, hogy fogja magát és kiállítja két egymással birkózó együttes (Európa Líga) egyikének védőjét és arra kiényszeríti, hogy egy teljes félidőt emberhátránnyal játsszon végig? Különösen, ha az a csapat, amely a szenvedő fél határozottan jobb, 2:0-ra vezet és minden esélye megvan arra, hogy a visszavágó után továbbjusson. A válasz: nem. Ilyet csak egy hülye bíró tesz. Svájciról lévén szó, hogy ő is értse: Dummer Schiedsrichter.

Az a baj, hogy az, ami a Fradival történt nem egyedi eset. Ezeknek a bíróknak az a közös tulajdonságuk, hogy magyar csapatot látva meghülyülnek. Tizenegyeseket adnak indokolatlanul. Akár kettőt is. Szórják kifele a magyar játékosokat. Még akkor is, ha nem magyarok, mint a német Koch. Vagy a brazil Vinicius (akiből azóta magyar lett).

Mindegy melyik magyar együttesről van szó. Lehet a DVSC, a Videoton, a Ferencváros. Mindegy hogy az ellenfelek dánok, fehéroroszok, norvégok. A hülye bírók fújják a maguk hülye sípjait.

Ezek a bírók elrontják álmainkat. Micsoda gyönyörűség volt nézni a keretbe-csíkos Fradit a dánok ellen. Formálódik a csapat. Az új emberek egyre jobban beilleszkednek. A csapat képes a gyors összjátékra. Úgy festett: ez a gárda képes lehet elérni az EL csoportkörét. Nemcsak a dánokat veri ki, hanem mindenkit, aki az útjába kerül. Erre puff. Egy egyszerű karoló mozdulatért (ami akár a barátság jele is lehetne) az ütődött svájci kizavarja a németet, aki történetesen magyar. Az álom elszáll, jövőre már megint csak a statisztika marad: a Fradi kizuhant a második körből.

Kellene egy foci-bíróság, ahol be lehetne perelni a futball-bírókat. Kártérítésért. Ez a svájci most megsértette a Ferencváros jó hírnevét. Ez a svájci most tudatosan kárt okozott a fütyülőjével. Euró-tízezrektől fosztotta meg a csapatot. Ha kártérítésre lehetne ítélni az ilyenféléket, akkor kétszer is meggondolnák, hogy mit fújnak le.

Addig meg? Egyszerű. Ebben a most alakuló Fradiban van erő, van potenciál. Tessék három nullra nyerni Dániában.

3 komment

Címkék: bajnokok ligája játékvezetés Ferencváros

Dzsudzsák Felcsúton?

2017.07.03. 20:34 :: center

Ritkán látni ilyen laza Orbánt.

Mosolygós volt, jó kedvű, barátságos. Mert megpillantotta Dzsudzsák Balázst.

(Mindenki megtekintheti a találkozót, mert egyrészt a miniszterelnök Facebook oldalára is rátették a sameszok, másrészt szerintem most minden híroldal felteszi a magáéra is). Ott hagyott Orbán csapot, papot, biztonsági embereket, külügyéreket, egyiptomi diplomatákat, és szaladt kezet fogni Balázzsal. Viccesen megkérdezte: „Magához jöttem?”

A válogatott csapatkapitánya annyit tudott kinyögni, hogy „Hogy van?” Amire rögtön elmondta a kormányfő azt, amit a szívét nyomja: „Hazajöhetne már, nem tudom, mit keres az araboknál, volt már ott eleget”. Aztán mondta is tovább, hogy „mi is szeretjük a jó futballt, de ahhoz kell a jó futballista”. A Sziszi nevű egyiptomi elnöknek is bemutatta a „magyar válogatott csapatkapitányát”, aki „sajnos nem játszik itthon”.

Szerintem Mészáros Lőrinc most jegyzetelt. Hamarosan leül a számológépe elé kalkulálni. A nemzetinek nevezett sportlap annak idején az Arab Emírségekből úgy értesült, hogy Dzsudzsák Balázst 3.5 millió euróért szerződtette a török Bursasportól az al-Vahda. A szélső havi szinten 280 ezer eurót, átszámítva mintegy 87 millió forintot keres. Éves szinten 3.36 millió eurót, 1 milliárd 44 millió forintot. Hát ez az összeg még a nemzet gázszerelőjének is sok lehet. Mert elég snassz dolog lenne egy éves szerződést kínálni Balázsnak. De, ha a főnök akarja?

Egyébként a Puskás Akadémia játékoskerete már most a harmadik legértékesebb (a Fradi és a Vidi után) a magyar bajnokságban (8.3 millió euró). Szóval az ember azt hitte, hogy ennek a napnak a felcsúti szenzációja az, hogy Radó Andris otthagyta a Ferencvárost és aláírt az újoncnál. Pedig lehet, hogy ez a mostani találkozó lesz a nagy hír. Mert egy dolog, hogy Orbán Viktor a házából átsétál egy kis meccset nézni a szomszédba. Az viszont már valami, hogy ott szaladgál majd a gyepen kedvenc focistája.

6 komment

Címkék: orbán viktor Dzsudzsák Puskás Akadémia

Tékozló újgazdag

2017.06.26. 09:02 :: center

Azt pletykálják, hogy megy a Radó, megy a Bognár. Jól emlékszünk (nem vagyunk amnéziások), micsoda versenyfutás volt ezért a két játékosért. Amíg végül is (mellbedobással) és némi készpénzzel a Ferencváros lett a nyerő. Most viszont arról szól a fáma, hogy ez a két labdarúgó távozni készül a zöld-fehérektől. (Ugye, tavasszal már azt is pedzegették, hogy Böde Dani is eligazol). 

Miért van ez így?

Milyen alapja van ezeknek a híresztelésnek? Egy bizonyos. Nem játszanak rendszeresen. Teljesen érthetetlen, hogy Thomas Doll miért nem rakta be hónapokig Radó Andrást a csapatba. Mint ahogy az is, miért ücsörgött Bognár István sokáig a kispadon.

A Ferencváros úgy viselkedik, mint újgazdag papa elkényeztetett gyereke. Apus sorba vásárol neki játékokat, amelyeket megkíván. Aztán a sarokba löki őket. Mégse kell.

Nemrég a Kleinheisler nevű babát vágta ki a az ablakon.

Most meg gyanús, hogy a kettő közül az egyik (a „régebbi”) Lovrencsics lesz a megunt következő.

S ha legalább az egésznek lenne némi eredménye.

Ehelyett csak kapkodás van. Habzsolás van. Ahelyett, hogy beépítenék szépen a megszerzett játékosokat a csapatba, rendszeresen játszanának. Kialakulna egy csapat. Mert focista már van bőven. Tessék mondani egy ilyen együttes, mint a Dióbusz-Batik (Lovrencsics), Botka, Leandro, Otigba – Gera, Bognár, Radó – Varga R., Böde, Priskin, miért nem elég jó?

A NEVEK rendben vannak. Csak JÁTÉK kellene.

1 komment

Címkék: Ferencváros Böde Dániel Thomas Doll Radó András Bognár István

Kleini kazahul tanul

2017.06.20. 19:45 :: center

Ilona (persze egy különleges módszerrel) harminc nap alatt megtanult németül. A mi Laci fiúnk viszont egy év alatt nem tudott megtanulni se németül, se angolul. Még foci-nyelven sem, ami azért nem igényel különleges szókincset. Igaz Ilona egy olyan (kamu) - program segítségével tett szert perfekt nyelvtudására, amelynek hatására a hirdetés szerint a nyelviskolák becsődölnek. Viszont válogatott focistánk – most már biztos – nem egy nyelvzseni. Kleinheisler szépen induló karrierje (állítólag) a nyelvtudás hiánya miatt akadt el Brémában. Aztán, hiába tudott magyarul, a Ferencvárosnál sem maradhatott. Igaz itt megint csak németül kellett volna szót értenie a vezető edz

Hát most már kazahul kell tanulnia.

Az Asztana focistája lett.

Persze, oroszul is megtanulhat. Kazahsztánban még létezik a Szovjetunió (bizonyos mértékig). De mint tudjuk Kleini nem egy nyelvtudor. Igy aztán kazah vagy orosz, egyre megy.

Sajnálom ezt a srácot. Előkerül a semmiből. Válogatott lesz. Ügyeletes kedvenc. Szurkolók imádottja. Németországi szerződés. Aztán ezek a viccnek ható indoklások. Nem kell, mert nem tudja a nyelvet. Nem tud kommunikálni. Figyeltem a pályán, amíg itthon volt. A kommunikációs próbléma valós lehet. Kleinheisler vad. Neveletlen. Indulatos. Fékezhetetlen. Öntörvényű. Fegyelmezetlen. Kiszámíthatatlan. A jelzőket lehet fokozni. Nem nyelvtanár kellene mellé. Hanem – ha hülyéskedni akarok - tánc- és illemtanár. Vagy egy indiai guru. De mindenesetre egy higgadt jó tanár, egy jó barát, valaki, aki segíti azt, hogy lehiggadjon, hogy vitathatatlan tehetsége kibontakozzon.

Ennek megtalálása az ügynökének is a feladata. Egy ügynöknek ugyanis nem az a dolga, hogy jó százalékért eladja a focistát. Hanem az, hogy építse a karrierjét.

Kleinheisler nem fog megtanulni se oroszul, se kazahul. Remélem, nem fog ott ragadni azon a tájon, ahol már egy korábbi kedvenc, Dzsudzsák Balázs is bekerült a negatív spirálba. Egy év múlva térjen vissza Európába. Ügynökének pedig óriási felelőssége, hogy találjon egy jó tanárt számára. Akár nyelvtanárnak is nevezhetjük.

3 komment

Címkék: ügynök magyar labdarúgás Kleinheisler

Visszautasíthatatlan ajánlat

2017.06.17. 19:34 :: center

A dolog úgy kezdődik, hogy azt mondja az edző: „Fiam, holnaptól a kispadon ücsörögsz, nem küldlek a pályára.” Ha nagyon kérdezgeted, hogy miért, akkor is csak annyit válaszol a mester:” Nem akarok magyarázkodni. Érted?” Aztán mégiscsak kinyög valami ilyesmit: „Eljött a váltás ideje. Menj el a csapattól!”

Ilyesmi történt a 27 éves Balogh Balázzsal, aki Újpesten a 200. mérkőzésére készült volna, s egyszer még a válogatottba is bekerült. BB azonban szívós volt, nem hagyta annyiban, elment a tulajdonoshoz, a Duchatelet nevezetű belgához is. De tőle is ugyanazt a választ kapta. „Itt a váltás ideje.” De legalább ő megmagyarázta, miről van szó.

Balogh Balázs a sportlapnak: „Hozzátette, kapott értem ajánlatokat, de örülne, ha a felcsútit fogadnám el – egy év van még a szerződésemből, most tudnak belőlem úgymond pénzt kivenni. Ez üzlet, és ezt tiszteletben kell tartanom nekem is.”

Mert hála az úgynevezett tao pénzeknek és Mészáros Lőrincnek, Európa legsikeresebb gázszerelőjének, a Puskás Akadémia van abban a helyzetben, hogy visszautasíthatatlan ajánlatot tegyen egy kiszemelt sportolóért. A sportklub weblapjának egyébként azt nyilatkozta nemrég a miniszterelnök, a jó szomszéd:

Egy 1.800 fős falunak aligha lenne érve arra, hogy élcsapata legyen. Az akadémiát időnként érő méltatlan támadások mögött valójában az én személyem áll, valójában engem támadnak. Vannak, akik nem tudják leválasztani a politikát a sportról.”

Arról viszont, hogy miként működik ez a kiválasztás Balogh Balázs minden eddiginél részletesebben mesélt az interjúban:

Maradhattam volna, hiszen szerződésem volt az Újpesttel. Ám ja jövőre ingyen távozom, az nem a klub érdeke,s ezt világossá is tették számomra. Láttam, mit élt át Balajcza Szabolcs, Kabát Péter, Szélesi Zoltán, Dusan Vasziljevics, mivel azok után is ott maradtak, hogy a távozást javasolták nekik, ezt nem akartam átélni. Volt, aki külön öltözőbe mehetett csak, egyedül edzhetett, a csapatból kirekesztettként létezett...”

Volt időszak a magyar történelemben, amikor úgy rántottak össze elit-csapatot, hogy a kiszemelteket behívták katonának. Most erről nincs szó. De van az a pénz…És a fociban is, ha nem vennénk észre, piaci viszonyok uralkodnak.

1 komment

Címkék: átigazolás magyar labdarúgás Puskás Akadémia

Jó az, hogy Storck maradt?

2017.06.15. 22:50 :: center

Storck maradt. Reggel a HÉV-en már megállapodtunk ebben.

A labdarúgás iránt érdeklődő, de egymást korábban nem ismerő szentendrei, pomázi és budakalászi férfiak csoportja úgy döntött, jobb, ha a német marad. A diskurzust a nálam lévő sportújság indította el. A döntés pedig körülbelül Kaszásdülőnél született. Adtunk, mint Csányi és az MLSZ, egy második esélyt a kapitánynak. Csak egy kicsit másképpen fogalmazott a mi kis kompániánk.

A hangsúly nem Storck eddigi kiváló teljesítményén volt, hanem azon, hogy egy Andorra elleni vereségtől már nehogy összecsinálja magát az egész szakma. Ha tilos kikapni, ha tilos tizenéves fiatalokat bepakolni a válogatottba, ha azonnali fejvesztés jár egy kudarcért, akkor minden lesz itt, de foci biztosan nem.

A szurkolóknak nem lehet megtiltani, hogy dühükben leparancsolják a mezt a válogatottról. De kell egy-két higgadt ember, aki visszaadja rájuk. Csányi is, Storck is ilyen. Az Andorra elleni meccsen nem is az eredmény volt elkeserítő. Hanem az, hogy Dzsudzsák sírt. Hogy Nagy Ádám átadásaiból hiányzott a régi finesz és magabiztosság. Hogy Kleinheisler focizás helyett fogcsikorgatva ugrott neki az ellenfélnek. Hogy a magyar válogatott tagjai féltek.

Már csak az hiányzik, hogy a kispadon is remegő lábú emberek üljenek.

Ha körülnézünk a magyar foci-világban, akkor alig látni önálló, öntörvényű, makacs, elszánt embert. A többség felfelé, oldalt és a háta mögé tekintget. A korbácsok suhognak. Az edzők feje meg hullik a porba.

Legalább válogatott szinten legyen ez másképpen. Tényleg az lenne jó, ha az U17-es válogatott (és korosztály) tagjai úgy járnának, mint a Koman-Németh Krisztián-Szabó Jóska-gárda? Hogy évekig közel se engedik őket a nagy válogatotthoz? Storck már leültette Szoboszlait a kispadra. Előbb utóbb pályára lép. Csobothnak, Torvundnak, Schönnek is ott a helye. Milyen esélyük lenne, ha hoznak egy új embert kapitánynak?

Jól van ez így.

Storck kapott egy második esélyt. Jó lenne, ha ezt ő is úgy értelmezné: Bátorság, Vagányság, Keménység.

8 komment

Címkék: magyar válogatott szövetségi kapitány magyar labdarúgás Bernd Storck

Melyik Himnuszt énekelnénk?

2017.06.14. 18:42 :: center

 

Az angolok és a franciák oda-vissza énekelgetnek. Igaz, kellett ehhez két terror cselekmény. 2015-ben, néhány nappal a párizsi terrortámadás után Anglia–Franciaország barátságos futballmeccset rendeztek a londoni Wembley-ben, az angolok szép gesztust tettek: a mérkőzés előtt kivetítették a francia himnusz, a Marseillaise szövegét a stadion kivetítőire, amit az angol drukkerek együtt énekeltek a vendégekkel.

Most a franciák ezt visszaadták A kedd esti Franciaország–Anglia barátságos mérkőzés előtt ugyanez ismétlődött meg fordítva, az utóbbi hetek angliai terrortámadásai miatt. A párizsi Stade de France hazai közönsége teli torokból énekelte az angol himnuszt a meccs előtt. A God Save the Queen szövegét ugyanígy a kivetítőről olvashatták a drukkerek.

Mi magyarok vajon kinek a himnuszát énekelnénk el a stadionban?

Isten őrizzen, hogy legyen rá ilyen alkalom. Ne legyen terror. De egy kis földrengés esetén. Vagy mondjuk egy árvizecske esetén…És van baleset is rendesen. Kinek jutna eszébe a fanatikusok közül, hogy a lelátón egy másik ország himnuszát – szolidaritásból – énekelgesse?

Énekelnénk mi az osztrákokkal, ha lezúdul egy gleccser Tirolban? Az olaszokkal, ha kitör a Vezúv? A horvátokkal, ha elsüllyed egy komp? A románokkal, ha lezuhan egy repülőgép? Talán a lengyelekkel, zengene együtt az hogy Jeszcze Polska nie zginęła, Kiedy my żyjemy. Co nam obca przemoc wzięła, Szablą odbierzemy. Vagyis, hogy nincs még veszve Lengyelország.

De igazából nem is a himnuszról van szó. Hanem arról, hogy miként szurkol a szurkoló. Mi van a fejében? Mi van a szívében? Nagyon jó mondásunk van erre: „Ami a szívén, az a száján.”

Az volna a magyar szurkolók többségének a szívében, ami elhagyja az ajkát?

Olyan jó lenne európai országban, európai körülmények között európai módon meccset nézni.

Persze az angolok és a franciák nsem így kezdték.

Nincs még veszve Magyarország?

8 komment

Címkék: szurkolók futballhuligán lelátó

Zéró. Pont (Újragondolva).

2017.06.12. 11:48 :: center

Tegnap 11 ezren tartották érdemesnek elolvasni a posztomat.

Köszönöm.

Ma ismételni fogom magam. A most következő sorokat három évvel ezelőtt írtam.

2014. június 18-án reggel 9 órakor. Ide írtam ezt, a szabadrúgás blogba.

Akkor egy „győztes” meccs után. És Pintér volt a kapitány.

Játsszuk újra le az egészet.

Ime:

 

A Kazahsztán elleni meccs bebizonyította: fog ez menni!

Csapatunk már tud nyerni egy olyan együttes ellen, amelynek kapusa maga kotorja be a hálóba a labdát, amelynek középpályása megteszi azt a szívességet, hogy két sárga lappal kiállíttatja magát, s amelynek védője meglehetősen bonyolult mozgássorozat végén a földön fekve képes a háta mögött lévő kapuba öngólt rúgni.

Nem rossz a mi kis csapatunk. Tényleg nem rossz. Van egy csomó tehetséges játékosunk.

Csak éppen az egész nincs jól menedzselve.

E kellene felejteni az EB-selejtezőt. Szegény Pintér halálra izgulja magát. Most is nyombél-fekélyt kapott. Ez pedig köztudottan menedzser-betegség.

Ehelyett ki kellene mondani, hogy az Európa-bajnokság nem számít, azzal a kamu-csapatunk próbálkozik. Ide be lehet rakni az összes vénembert. Szücs Lajost, Keneseit, Gerát, Rudolfot, Torghellét, Buzsákyt, Juhászt, Hajnalt, Husztit. Aztán játszadozzanak csak.

Emellett pedig építsük fel az igazi csapatot.

Alulról.

Egészen alulról.

Hadd legyen a fiúknak sikerélménye.

Hiszen a Kazahsztán elleni mérkőzés bebizonyította: a jó eremény csupán az ellenfél megválasztásán múlik.

Tehát az IGAZI CSAPATUNKNAK az első évben válasszuk ellenfeleit a FIFA világrandlista 180-207. helyezete közül.

Persze, hogy ne lógjon ki a lóláb ne a Turks és Cacaos szigetek legjobbjait hívjuk a Pancho-arénába. Hanem efféle jól hangzó nemzeti csapatokat: San Marino (207.), Eritrea (201.), Andorra (200.), Kambodzsa (189.), Mongólia (187.), Jemen (183.).

Mikor már összegyűlt egy kis önbizalom (hat meccs, hat győzelem), akkor az igazi csapatnak választhatunk keményebb ellenfeleket. Jöhet Nicaragua. Hú, ez elég latin-amerikásan hangzik. (176. helyezett). Dominika (169.). Pakisztán (164.) Tahiti (167. Ide el is lehetne utazni. Jó a klíma). Malajzia (153.)

Szóval a második év végén már tucatnyi mérközésnél tartunk. 11 győzelem és egy döntetlen (mondjuk a Feröer-szigetek (171.) ellen).

Energiától duzzadó csapatunk a harmadik évben aztán eléri a húsz meccsből álló veretlenségi sorozatot. (India, Tadzsikisztán, Guatemala, Afganisztán, Dominika, Kirgizisztán - és jöhet újra Kazahsztán).

Az öregek mehetnek nyugdíjba és a vb-selejtezőkre kipattan, mint Zeusz fejéből Athéne, a verhetetlen magyar tizenegy…”

 

Ennyi volt. A különbség csak az, hogy nemsokára Pintér repült. Jött Dárdai. Most pedig majd az EB selejtezőkre kell megtalálnunk a csapatunkat.

Ja, és Andorra (akkor 200., most 186) még sem annyira jó ellenfél. 

Szólj hozzá!

Címkék: magyar válogatott szövetségi kapitány magyar labdarúgás Pintér Attila Dárdai Pál Bernd Storck

Van Andorrán villamos?

2017.06.10. 21:54 :: center

Egy ideig nem jelentkeztem a bloggal. Mert írtam egy könyvet. De most, amikor még a szentendrei piacon is a fociról beszélnek a méz-, rebarbara- és tojásárusok, újra kedvem van szólalni. Ha már a kecskesajtos asszony is kifejti a véleményét. Jó. Ez meglehetősen sarkított véleménye volt. Néhány szavas összefoglalója annak, amit a csalódott szurkolók az andorrai lelátón harsogtak. Ugyanakkor azoknak a szerencsétlen fanatikusoknak még egy rakás pénzt is ki kellett fizetniük azért, hogy közvetlen közelről végignézzék a magyar válogatott produkcióját.

Volt azonban valami, amiről nem nagyon beszélt senki. Arról a csodálatos ajándékról, amelyet a magyar labdarúgó válogatott adott Andorra népének. Nemes gesztus volt. Csak a pályára kellett pillantani, amikor a játékvezető lefújta a mérkőzést. Ölelkező férfiakat lehetett látni. Összeboruló focistákat, a közönség soraiba dobot mezeket. Miközben a magyar szurkolók a válogatott dresszt parancsolták le a csapat tagjairól.

Nem tudom, Andorrán van-e villamos? De ha leenne, biztosan leállítják éjjel (ami tudjuk sohasem ér véget) és kék-sárga-piros lobogós szurkolók menetelnek a síneken éltetve nagyszerű csapatukat. Csodálatos élménnyel ajándékoztuk meg egy kis ország lelkes és kitartó rajongó táborát. Mert kitartóak, az egyszer biztos. Tessék elképzelni milyen érzés folyton kikapni. Mondjuk Észtországtól. Eddig tizenegyszer találkoztak és az észtek tizenegyszer elkalapáltál őket. És összesen 26 gólt rúgtak nekik. „Jaj istenem, már megint az észtek” - mondták a jó andorraiak. Mint mikor nekünk mondjuk a portugálokat sorsolják ki Christiano Ronaldoval.

De most mi megajándékoztuk ezeket a szegény embereket egy boldog estével és valószínűleg jó néhány boldog nappal.

Jó, de mi lesz a csapatunkkal?

Most aztán szinte szó szerint se ingünk, se gatyánk.

Eljutottunk a zérópontra.

Ha azt vesszük, hogy Andorra a világranglista 186. helyezettje. Akkor a magyar válogatott a teljesítménye alapján a 187.

És innen az út már csak felfelé vezethet.

Azt mindenki eddig is tudta, hogy nem leszünk ott a világbajnokságon. Tudtuk a sorsoláskor. Tudtuk a Feröer elleni döntetlen után. Semmi meglepő. Nem kell kétségbeesni. Én például nem rúgnám (még) ki Storckot. Hadd kísérletezzen. Hadd kotyvasszon. Játsszon meccset a fiatalokkal. Tegye a csapatba Csobot Kevint, Szoboszlait, Cserniket. Hívja be Futácsot és Nikolicsot. Keverjen, kavarjon. Hátha kijön belőle valami.

Az jó jel, hogy Dzsudzsák sírt. Éppen ideje volt. Este, egyedül a szobájába talán elgondolkodik rajta, hogy van még négy-öt jó éve. Ideje lenne kezdeni valamit a tehetségével.

Az is jó, hogy Storck helyzete megrendült. Lehet, hogy leül, egyedül, iszik egy kávét, és feltesz magának néhány kérdést. Biztos, hogy ilyen sokat érek? Biztos, hogy helyes taktikával küldöm ki a csapatomat? Biztos helyes a 4-1-4-1 felállás? Biztos, az a nyerő, ha a felezővonal tájáról felívelgetjük a labdát a magányosan birkózó középcsatárra? Mindenesetre gondolkodni kezd. Mert az elmúlt mérkőzések során nem látszott, hogy kitalált volna bármit is.

Azt mondják, hogy a fuldokló akkor menekül ki az örvényből, ha hagyja, hogy az lehúzza a fenékre, és ott rúgja el magát oldalra.

Hát most leértünk.

Ebben a brutális helyzetben az a jó, hogy már nem érhet senkit csalódás.

Meghalt a remény.

Tehát a legeslegkisebb siker is már a felfelé vezető út első pici szakaszának tűnik.

27 komment · 1 trackback

Címkék: magyar válogatott magyar labdarúgás Bernd Storck

Szétveri a Fradit a Ferencváros?

2016.12.18. 09:54 :: center

A távozók névsora: Pintér, Lovrencsics G., Ramirez, Nagy D., Hüsing, Trings, Rju, Busai, Gyömbér, Jova. Legalábbis a pletykák és néhány jól értesült újságíró szerint. Ha ehhez hozzá vesszük még, hogy Varga Roli nem játszik. Hogy Batik Bence sem, állítólag még mindig sérült. Hogy Radó Andris csak elvétve kerül a pályára...Akkor? Akkor éppen egy csapat szétverése folyik. Mert azt ősszel látni lehetett, hogy valami nincs rendben. De azzal a csapatrésszel, amelyet Nalepa, Dilaver, Leo alkot. Ez a hármas viszont a hírek szerint marad. De Lovrencsics Gergő? Azért megy, mert utált jobbhátvédet játszani?

Ezen az őszön a játék nem volt kitalálva. Miként használja a csapat a gyors szélsőit. Ramirezt, Radót, a kis dél-koreait, Lovrencsicset. Ha volt erőssége a Fradinak, akkor ez a négy játékos volt együtt, egymás kiegészítve. Most megy közülük három. Miféle taktikát képzel el Doll? Továbbra is mindenki a pálya közepén birkózik.

Jó, azt mondja a fáma, hogy a távozók nem voltak motiváltak. Ramirezért pedig annyi pénzt kapnak, hogy felvásárolhatják belőle a fél NB egyet. És akkor mi van? Jönnek majd újak. Kell egy év, amig belőlük csapat lesz. Jobb, mint a mostani? Nem lett volna egyszerűbb szakmai hozzáértéssel újra együttest kovácsolni a focistákból?

Egyébként is hová mennek ezek a játékosok? Ki viszi majd Lovrencsics Gergőt? Pintér Ádámot? Busai Attilát? Fogadjunk, hogy a legfőbb riválisok.

Összeesküvés elméletnek pedig azt ajánlom, hogy minden úgy kezdődött, hogy az MLSZ folyamatosan százezrekre büntette a klubot. Aztán a játékvezetők mutattak be különös ítéleteket. majd kiszorították a stadionból a B-közepet. Most pedig jön a totális játékos-csere. Szétveri a Fradit a Ferencváros is?

3 komment

Címkék: fradi magyar labdarúgás Ferencváros

Kassai befújt egy tizenegyest

2016.12.14. 15:32 :: center

Miért olyan nagy szám ez? Nem olyan rég a Fradi ellen hármat is megadott. De most, tény, nem csak amolyan szerény vélemény, hogy történelmet csinált. Befújta az első tizenegyest a világon, amelyet video-visszajátszás alapján ítéltek meg. A FIFA ugyanis észhez tért, úgy döntött tesztelni fogja a video-bírót. VAR-nak hívják, amiből a V-betűre tudnék találgatni (videó). Azt szeretnék, ha a jövőben góloknál, tizenegyeseknél és lapot érő helyzeteknél segítené a bírókat, ha vitás helyzet van. 

Két évig folyik majd a tesztelés. A FIFA közzétett egy listát, hogy mely országok szövetségei döntöttek úgy, hogy a videó-bírót kipróbálják. Ezek: az ausztrál, a brazil, a cseh, a francia, a német, az olasz, a mexikói, a holland, a portugál, a katari és az amerikai szövetségek. Nekem nagyon hiányzik a felsoroltak közül a magyar szövetség. Mert milyen jól jönne nálunk is, ha Kassai néha észbe kapna, a homlokára csapna, hoppá, talán nem volt igazam! És kiszaladna az oldalvonal mellé, megtekintené a kis ketyerét, és látná, hülyeséget ítélt.

Mert a tudósítások szerint most ez történt. Két perc után jutott az eszébe, mégis csak újra kellene nézni a tizenhatoson belüli szituációt. Kiballagott, aztán következett a futball-történelmi jelenet: százhúsz másodperccel a szabálytalanság után tizenegyest adott a japánoknak a kolumbiaiak ellen. Az történt, hogy egy pontrúgás után elesett az egyik japán játékos a tizenhatoson belül, de a magyar játékvezető ekkor még engedte tovább a játékot, valószínűleg nem is látta pontosan, mi történt. Elég sok idő telt el, mire kiment a labda, másfél perc, ezután jelezte, hogy az esetet vissza fogják nézni videón.

Tehát először hibázott. Aztán csinált történelmet. Amíg a magyar szövetség nem jelentkezik be a tesztelők sorába, történelem-csináló bírónk nálunk csak hibázni fog. Még ha két perccel később úgy látja, hogy nem volt igaza.

 

1 komment

Címkék: mlsz játékvezetés magyar labdarúgás Kassai

Nyomják Krahácsot?

2016.12.11. 08:10 :: center

Mármint a Fradit. Elegendő Thomas Doll arcát, nyilatkozatait figyelni, és máris tudni, hogy összeesküvés folyik a zöld-fehérek ellen. Az összeesküvők elsősorban a játékvezetők. Tizenegyeseket adnak. Kiállítják a csapat játékosait. Sárga lapokkal megfélemlítik az együttes félősebbjeit. De az ellenség már az öltözőbe is betette a lábát. Válogatott játékosok (Pintér Ádám és Lovrencsics) nem dolgoznak teljes szívvel. Arról meg ne is beszéljünk, hogy a többi együttes mit csinál? Nem akarja a labdát tartani. Elég nekik a 38-40 százalék. És ez is csak arra jó, hogy miközben szegény Fradi tiki-takázik, egyszer csak elveszik a labdát és mint az őrültek hárman négyen egyszerre rohannak a zöld sasok kapuja felé. Vannak olyan notórius alakok is, mint ez a Torghelle Sándor, aki nem átall már majdnem megnyert meccseken gólt fejelni.

Olyan ez az egész, mint amikor jöttek ezek az ismeretlen albán partizánok és kiverték szegény Fradikát a Bajnokok Lígájából. Valószínűleg a KGB állt emögött. Köztudott, hogy minden albánság mögött a KGB rejtőzik. Az orosz titkosszolgálat térképezhette fel Magyarország legnépszerűbb csapatának a taktikáját, s dolgozta ki az ellencsapást.

Ez a partizán-taktika aztán elterjedt a magyar első osztályban.

Lehetne még említeni a kapufákat. A furcsán szitáló labdákat. A fűcsomókat. A klubvezetést, amely ki tudja milyen megfontolásból nem engedi be a stadionba az igazi szurkolókat és csak puhányokat ereszt a zöld és fehér szektorokba. Nyomják Krahácsot mondogatták egy ősrégi kabaréjelenetben. Most kiderült Krahács az Üllői úton van.

Szólj hozzá!

Címkék: taktika fradi játékvezetés Thomas Doll

Nagyon Nemzeti Sport

2016.11.24. 23:14 :: center

Szöllősi Györgyöt átvezényelték. A Puskás hagyaték, a Pancho-aréna hőséges őrét elküldték a sportújság élére, váltsa már le azt a gyanús világbajnok öttusázót, azt a Buzgó Józsefet, aki annak idején arra vetemedett, hogy egy Népszava nevű újságnál is sportrovat vezetői állást vállalt. Szöllősi legnagyobb erénye, hogy jóban van a Puskás Akadémia Makovecz-stadionjával szemben (néha napján) lakó felcsúti úriemberrel.

Most jól megmondta: NEMZETI lesz, így nagybetűvel a Nemzeti Sport. Nem idegen tulajdonosok érdekeit képviseli majd, hanem a magyarokét. Hát kicsit csodálkozom, mert ha volt eddig is nemzeti ügy, akkor a sport volt az. Ha volt sportújság, amely a magyaroknak fontos eseményekről írt, tudósított, akkor a Nemzeti Sport volt az. Sőt megkockáztatom, hogy a Népsport is ilyen volt anno. A magyar ember már csak efféle. Szereti a sportot. Na nem mind. De aki sportlapot vesz, az biztosan. A magyar ember, ha szereti a focit, akkor az EB idején kimegy énekelni a budapesti nagykörútra. Sportlap nélkül is. Vagy sportlappal együtt.

Mostantól figyelem majd, hogyan lesz Szöllősi irányításával még nemzetibb a Nemzeti Sport?

Hogyan lehet ezt fokozni?

Ami engem illet, jobban szeretném, ha bátrabb lenne. Ha megmondaná, ha a nemzet játékvezetője hülyéket fújdogál. Ha - mondjuk - utána járna, miért kerülnek nálunk annyiba a stadionok, amennyibe kerülnek. Ha kicsit utána nézne, mi a csuda folyik a Fradi körül. Meg hasonló dolgokkal foglalkozna...

Azt látom, hogy az nso.hu attól lett nemzetibb, hogy Szöllősi kinevezése után rögtön a dunaszerdahelyi (szlovák bajnokság) focicsapat magyar kemény magjáról tudósított. Érthető rokonszenvvel. Csak kérdezem: ilyen lesz a megújult lap magatartása a magyar ultrákkal szemben is? Akik mondjuk Kubatov Gábor FIDESZ pártigazgató és Fradi elnök otthona előtt tüntetnek? Hogyan viszonyul majd az újság ahhoz, ha egy stadion kifütyüli a miniszterelnököt?

Szöllősi Gyuri nem irigyellek.

1 komment

Címkék: magyar labdarúgás Nemzeti Sport Szöllősi György

Ne bántsák Kassait!

2016.11.21. 10:46 :: center

Szegény Kassai bíró, ha a Ferencváros kérését akceptálja az MLSZ, akkor nem vezethet a jövőben Fradi meccset. Pedig hogy élvezi. Minden egyes megmozdulásán látszik ez.

Orosz Pál, az FTC Zrt. vezérigazgatója az M4 Sport vasárnap esti műsorában elfogadhatatlannak nevezte Kassai teljesítményét a szombati Vasas-Ferencváros-mérkőzésen. Azt persze egy klub vezetőnek nehéz elfogadni, hogy egy játékvezető három tizenegyest ad a csapata ellen. De gondoljunk csak bele, mit érezhet szegény bíró, ha képtelen megbüntetni egy csapatot. Lesi várja, mikor ütközik össze két boka a tizenhatoson belül. Fúj egyet. De a szemtelen kapus kivédi a tizenegyest. Mit csinálhat szegény ember? Lesi újra az alkalmat. Összeér két könyök? Jól van. Újra fúj. De a nyavalyás kapus csak megint kifogja. A megoldás: ezután a kapust kell majd büntetni. Ellene kell befújni a következőt. Alkalom lesz. Hiszen hol van olyan kapu őr, aki, ha kivetődik egy labdára nem ér véletlenül az ellenfél játékosához. Na végre, ez most bemegy. Most már lehet gyorsan a másik csapatnak is adni egy tizenegyest, nehogy már elfogultsággal vádolják...

Orosz Pál, közölte, írásban kérik a szövetséget, ne jelölje ki Kassait többé a fővárosi zöld-fehérek mérkőzéseire. S lobogtatott mindenféle statisztikát. Hogy aszondja: K. eddig három bajnoki meccset vezetett az FTC-nek - a Budapest Honvéd, az Újpest és a Vasas ellenit -, ezeken összesen 14 sárga és két piros lapot adott az FTC játékosainak, és négy büntetőt ítélt a csapat ellen. Egyébként is mintha a bírók mostanában nem kedvelnék őket. Az előző idény első 16 fordulójában 30 sárga lapot kaptak a Fradi labdarúgói és egy tizenegyest ítéltek ellenük, a mostani szezonban viszont már 53 sárgánál és nyolc büntetőnél járnak. Csak nem arról van szó, hogy a mostani bajnokságban a Videotonnak kell nyernie?

Hátha ez így van, akkor bizony még nehezebb dolga van szegény Kassai Viktornak. Vállalnia kell, hogy mindenki arroganciájáról, sztár allűrjeiről, elfogultságáról beszéljen. Pedig csak úgy érzi: van egy bizonyos elvárás, aminek meg kell felelnie...

1 komment

Címkék: magyar labdarúgás Fradi Kassai

Kell egy csapat

2016.11.15. 22:23 :: center

Jó hogy megvertek minket ezek a nyavalyás svédek. Dehogy jó. Alaposan elrontották a Tipmixemet. Ennek ellenére rögtön Andorra bedarálása után jól jött egy kijózanító kettőnull. (Helyesebben nulkettő). Mert lehet ünnepelni, lehet gálázni, lehet fiatalozni, dehát ezek a kék sárgák ugyanabban a helyzetben vannak mint mi. (Csak náluk egy Ibra vonult vissza, nem egy Juhász). S látszik, mennyivel előbbre tartanak. S milyen kegyetlenül elrontják a haza csapat örömét.

Andorra ellen jól muzsikáltunk. Tökéletesen működött a taktika: Dzsudzsák és Gyurcsó a két szélen, mögöttük felfutó hátvédek. Helyzet, helyzet után. Az ember hajlamos volt arra gondolni, megvan a csapat. Meg van az a csapat, aminek tagjait majd a mai nyolc-kilencévesek álmukból felkelve is sorolják majd húsz év múlva. Szóval alakul a stabil nemzeti tizenegy.

Ez volt vasárnap. Kedden pedig bebizonyosodott, amit tudtunk: a válogatott mögött nincs hátország. Pedig a közönség ugyanaz volt. A tizenkettedik játékos. Ebben a hülye (svédeknek megfelelő) hidegben ezrek mentek el megnézni, hogyan bír játszani az együttes, ha a kapuban Megyeri véd, ha előtte Vida, Botka, Hangya játszik. Berecz Zsomborról ne beszéljünk, mert egyénileg kiválóan teljesített. Hát...Gyengén. És nemcsak az újoncok. Össze-vissza szaladgált ez a magyar válogatott, mint a.D. (anno Dárdai előtti időben).

Tudható, mennyi összetartás volt. Mennyi közös gyakorlás. De, ha nincs a válogatottban a két ész: Gera Zoli és Nagy Ádám, akkor nincs, aki fazont adna a játéknak.

Ha nincs Dzsudzsák, akkor nincs támadójáték.

De a legfőképpen van egy csapat. De csak egyetlen egy.

A dolog természetes velejárója, hogy a legfiatalabbak helyet követelnek maguknak a válogatottban. És kapnak is. De a legeslegnagyobb kockázat most a kezdőcsapatba engedni őket.

Szólj hozzá!

Címkék: magyar válogatott

Andorra és Paks

2016.11.10. 14:21 :: center

Mióta láttam a Fradi-Paksot (1:2), szorongva várom a Magyarország-Andorrát. A Ferencváros van annyival erősebb együttes az atomvárosénál, mint a magyar válogatott a törpe hercegségénél. És mégis zakó lett. Hazai pályán. A Groupama Aréna nézőteréről is pontosan kirajzolódott a paksi felállás. 5+5. Öt védő egy sorban. Öt középpályás előttük. Tökéletes összhangban mozogtak. Ha a hátsó sor jobbra mozgott. Az előttük lévő balra. Mint mikor a tehén rág. A két sor egymáshoz közel helyezkedett el, de ha hátul labdát szereztek, akkor meglódult előre az első ötösfogat.

A Fradi nem találta ennek ellenszerét. A széleken nem lehetett elfutni, ha egy támadó továbbjutott az első védvonalon, a második sorban biztos fellökték. Tüzelni csak huszonöt harminc méterről lehetett, de Kemenes remekül védett. A fiatal Zachán meg elmondta: utasításba kapta, hogy Bödét ne hagyja megfordulni. Mindig lökött rajta egy picit, hogy ne tudjon stabilan a labdához férni.

Ez egy meccs volt. Nem is sorsdöntő.

De most jönnek Andorra válogatott focistái.

Azt mondja az edzőjük: 5+4+1 formációban készülnek. (Ez nekem 5+5!). Azt is mondja: elvárja játékosaitól a keménységet. Bödét (vagy Szalait) nem hagyják majd megfordulni és jó nagyot taszítanak rajta, hogy ne tudjon a labdához férni.

El tudnak majd futni a szélsőink?

Nagyobb pontossággal tudunk majd tüzelni harminc méterről?

Ki tudjuk védekezni azt, ha labdavesztés után öten lódulnak meg a kapunk felé?

Storck jobban felkészíti a csapatát, mint honfitársa Doll a magáét?

Ez nemcsak egy meccs lesz. Egy döntetlennel már elúszik a vb.

Az biztos, taktikai csata lesz. Storck kapitányról azt írta címlapján a sportlap: Óvatos duhaj.

Jogos.

Szólj hozzá!

Címkék: magyar válogatott szövetségi kapitány Thomas Doll

Legenda lesz?

2016.11.07. 11:13 :: center

Tudod-e, hogy az első tíz forduló során Manuel Neuer 6, Gulácsi Péter 7 gólt kapott csupán? Tessék megnézni a Bundesliga állását. Az is meglepő, hogy a Bayern München mögött egy "ossi", egy volt NDK-s csapat a Leipzig áll. (Sőt, nagyon meglepő, mert a Red Bullhoz hasonlóan feljutóként eddig csupán egyetlen csapat állt ilyen jól az első évadban, két évtizede a Kaiserslautern). De a mi nagy örömünk, a vörös bikák kapusa, Gulácsi Péter. Aki nem mellékesen a magyar válogatott hálóőre is.

Igaz eddig is csinált érdekes dolgokat. Fiatalon felfigyelt rá a Liverpool. Aztán liverpooli kölcsönkapusként bejárt három brit klubot is. A 2009-es U-20-as válogatott úgy lett bronzérmes, hogy a harmadik helyért folyó büntető-párbajban Gulácsi kivédte a costa ricaiak hátom tizenegyesét. Ausztriában kétszer lett bajnok és kétszer kupagyőztes a Salzburggal. De a Bundesliga, az másik kávéház. És Manuel Neuer egy másik vetélytárs.

26 éves. Egy politikushoz hasonlóan ő is használt már helikoptert, csak ő akkor, amikor a válogatott ausztriai edzőtáborából két nap szabadságot kapott, és saját pénzén a saját esküvőjére repült a Balaton partjára, hogy elvegye a gyönyörű Vigh Dianát. Egyébként foci-sztár allűrjei nincsenek. Nem töröget össze Lamborghiniket. Csak akkor nyitja ki a száját, ha kérdezik.

26 éves. Király Gábor példája mutatja, hogy minimum jó tíz éve van még a kapu félfák között. A legjobb úton halad ahhoz, hogy későbbi generációk majd legendának nevezzék. És ehhez még szürke mackónadrágot sem kell felvennie.

Szólj hozzá!

Címkék: magyar válogatott Király Gábor Gulácsi Péter

Az MLSZ is csinált valami jót?

2016.11.04. 13:03 :: center

Tű a szénakazalban. De akad. A fiatal-törvény. Hogy pénz járt az "ösztönzött korú"focisták csapatba állításáért. Mostantól az NB II-ben kötelező lesz. Ez a szabály sem teljesen kóser. Mert mi lesz a "kiöregedőkkel"? Az előző évben még kötelezően a csapatba kerültekkel, akik egy évvel lesznek csak idősebbek, de már nem-szeretem-korúak?

Ennek ellenére áramlanak a fiatalok a csapatokba. Lehet, hogy ez a foci akadémiák terméke is? Mindenesetre a hírek most nem arról szólnak, hogy X harminchárom éves ex-válogatott már megint klubot váltott. Hanem arról, hogy Bese és Vida és Nagy Dominik a válogatott keretébe került. Ahol már ott focizik Nagy Ádám, Kleinheisler, Lovrencsics is. És közvetve arról is, hogy internet-sztár tud lenni a tíz éves Mendi Ronaldo, aki biztos óriási tehetség. De óriási PR-ja is van. Fradi mezben egy Ronaldo...

Nagyon helyes, hogy ez így van.

De azért Csank Jánosnak is igaza volt, amikor azt mondta "Én soha, egyetlen elnöknek sem engedtem, hogy beleszóljon a csapat-összeállításba, de az MLSZ most úgy viselkedik, mint a legrosszabb klubelnök. Olyan nincs, hogy egy szervezet megmondja, kit állíthatok be a csapatba. Szoktam mondani, hogy a fiatalság nem erény, hanem állapot. Attól még senkinek nem lenne szabad bekerülni egy csapatba, mert fiatalabb mint a többi".

Csanknak általában igaza van. De abban már tévedett, amikor kijelentette: "Én nem akarok más edző nevében beszélni, de szerintem egyik kollégám sem hülye – már bocsánat – és ha fiatal játékos tehetséges, ügyes és mindent megtesz azért, hogy bekerüljön a csapatba, akkor azt senki nem hagyja ki. De ne azért kelljen betenni egy fiatalt, mert fiatal.

Ugyanis hatott a szabály. Az edzők bizony betették a csapatba a fiatalokat, csupán azért mert fiatalok. És a fiatalok egyike másika meg is hálálta már ezt.

Ami pedig a válogatottat illeti, nagyon kíváncsi vagyok, hogy a svédek ellen, amikor hivatalosan is két "nagy öreg" - Király és Juhász Roland - búcsúzik, milyen lesz az új összetételű magyar csapat a második félidőben.

Szólj hozzá!

Címkék: fiatalok magyar válogatott magyar labdarúgás

Böde Dani példakép?

2016.10.26. 09:38 :: center

Harmincéves lett a héten. Egy sportoló életében ez olyan kor, mint az ötven a civilében. Még sok van hátra, de eljött az ideje annak is, hogy valamiféle mérleget lehessen vonni. Böde Dani elégedett. Azt mondja, hogy mindent elért, amit Magyarországon focista elérhet. Volt magyar bajnok, gól király, az év-játékosa, kupagyőztes, válogatott. Egyedül a legjobb kapusnak nem választották meg, de erre a címre sose vágyott.

Böde Dani szeretni való figura. Nincs körülötte botrány. A legcsekélyebb sem. Csak a pályán vágja földhöz ellenfelét, nem a kocsmában. Nem celeb. Nem foglalkoztatják a tévé pletykaműsorai. Nem írja meg a bulvársajtó, hogy hány Lamborghinije van. (Egy sincs). Nem fényképezgetik Ibizán félpucér lányok társaságában. A pályán nem csinál jeleneteket. Csak lövögeti ütemesen a gólokat.

Hűséges maradt Madocsához, anyaegyesületéhez és a család falujához. (Díszpolgár itt).

Beceneve: Madocsai Messi. Az alliteráció miatt. Mert semmi köze sincs Messihez. A Barcelona ásza a hóna alá fér csak be. Böde Dani nem őrdöngősen cselez, hanem vállaival választja szét a védők sorát.

Ez a kedves, nagy mackó lehet-e példakép a fiatal magyar focista palánták számára?

Lehet-e példakép, aki karrierje közepén nem halmozott fel annyit, amelyből majd egyszer nyugodt idős kora lesz? Aki nem próbálta ki magát külföldön? Aki arra a kérdésre, mi lesz belőle negyvenévesen azt feleli: focista, legfeljebb majd Madocsán?

Eredmény-centrikus világban élünk. Könnyű (könnyű?) példaképnek lenni annak, aki számára ott az olimpia. Csak érmet kell szerezni azon. De a nem-olimpiai mércével mért labdarúgásban a mérce a Transfermarkt.de. Ki mennyit ér. Böde Dani 800 ezer eurót. Leonel Messi 120 milliót. 150-szer többet. A derék jó Lázár János úgy fogalmazna, aki csak ennyire vitte, az annyit is ér.

Böde Dani mégis példakép. Van ugyanis egy magyar szó. Sportember.

Ha egyszer meg kellene mintázni a sportember portréját, nem kell sokat keresni. Ott ez a nagydarab, nagy szívű, hűséges, tisztességes atléta. A mércéje pedig az: hányan szeretnének maguknak egy ilyen igaz barátot...

Szólj hozzá!

Címkék: magyar labdarúgás Böde Dániel

Fuj a bíró

2016.10.16. 10:08 :: center

Azt mondják, a bíróval nem kell foglalkozni. Ő olyan tartozéka a pályának, mint a kapufa, vagy a szögletzászló. Csak hát a szögletzászlótól ritkán lesz ideges az ember. Sopronba nem mentem el. Sopron messze van ahhoz, hogy meccsre járjon Szentendréről az ember. Maradt a karosszék. A Diósgyőr-meccs.

Az újságból (na, jó az internetről, de ez is újság) tudtam meg, hogy a Fradit elpáholták a szombathelyiek. A csapat kiállítások miatt kilenc, majd egy sérülés miatt nyolc emberrel játszott. Van ilyen. Másutt is. Mivel nem láttam a meccset, a tévé sem közvetítette, nem tudom, hogy Solymosi játékvezető miként működött. De - legalább papíron - meglehetősen soknak tetszik a tíz sárga lap. De még az a hat darab is, amit a Vasas, meg amit a Diósgyőr-Vidi meccsen osztogattak. Ez utóbbin a világhíres, csodabíró Kassai fütyürészett. Mint egy rigó. Be nem állt a sípja.

Volt olyan tíz perc, amikor nyolcszor szakította meg a játékot. Összeért két könyök, már szabadrúgást adott.

Thomas Doll Fradi-edzőt egyre többször zavarják fel a lelátóra. Ő ugyanis az élharcosa annak, hogy a játékvezetők mérsékeljék magukat, hagyják a játékosokat játszani.

Érdekes módon a derék Kassai alig észrevehető, ha egy rangos nemzetközi találkozón dirigál. Szerényen meghúzódik, nem avatkozik a kisebb csetepatékba. Ennek is köszönheti, hogy számos nagy meccsre jelölik bírónak. De ha ott úgy, akkor itt mért így?

Azt hiszem, hogy a magyar játékvezetők idehaza színjátékot adnak elő. Eltölti őket saját fontosságuk tudata, s ennek megfelelően viselkednek. Szinte provokálják a nézőteret. Az a megfigyelésem, hogy játékvezetés szempontjából általában hátrányban van a hazai csapat. Mintha derék sípmestereink azt élveznék, ha fújól a lelátó. Különös ízlés....

Szólj hozzá!

Címkék: játékvezetés magyar labdarúgás Kassai

A francba!

2016.10.07. 23:02 :: center

Amikor már csak 5 perc volt hátra, biztos voltam, hogy döntetlen lesz a magyar-svájci. A Dárdai- és a Storck-csapat nem kap gólt a meccs legvégén - gondoltam. Most kapott. Bedobtak taccsból egy bedobást, egy svájci belefejelt, egy másik belefejelt, egy magyar hozzáért, bepottyant. Tök hülyeség. Nem lehet ezt a mérkőzést azzal magyarázni, hogy nincs csapatunk. Hogy nincs válogatottunk. Hogy el kellene zavarni ezt az egész társaságot. Nem.

Ez a magyar válogatott van olyan jó csapat, mint a portugál-verő Svájc. Mint a magyar-verő Svájc.

Persze ez édes kevés. Nem leszünk másodikak a csoportban. Nem kerülünk ki a világbajnokságra. Át kell alakítani ezt a gárdát. De, a francba! Annyira picin múlik most már. A lemaradásunk már nem kilométeres, nem száz méteres, nem tíz méteres. Már csak centiken múlik. De még le vagyunk maradva.

Szalai Ádám (aki most a legjobb volt) azt mondta a meccs után, hogy jöjjenek a fiatalok, akik átveszik a helyünket. Igen. Jönnek a fiatalok. De ez a mérkőzés - közönség szempontból - csak arról szól: rúgtak nekünk három hülye gólt, rúgtunk két igazi foci-találatot.

Eszembe jut az előző napi U21-es meccset. A 3:3-as magyar-portugál. Gyimróton kaptunk három hülye gólt. Lőttünk három igazi találatot. Ezek a fiatalok dörömbölnek a válogatott kapuján.

Gera Zoli elsírta magát.

Igen. Az ő időszaka lejárt. És ennek a csapatnak is vége. Semmi értelme sincs erőltetni.

A VB elúszott.

De kár. A francba.

Most jók voltak a fiúk!

Sőt. Az elmúlt fél évben is jók voltak.

1 komment

Címkék: magyar válogatott világbajnokság