HTML

Szabadrúgás

Centernek nevezem magam, mert hiszek abban, hogy ez a legjobb poszt. A szabadrúgásra akkor vállalkozom, ha úgy látom jogos, mert szabálytalanság történt.

Utolsó kommentek

  • vackor1: Keresem a nagy fejlődést, valaki megmutatná nekem ? 2000 6-ból 4., 12 pont 2004 5-ből 4., ... (2021.09.21. 09:24) A meccs
  • Burgermeister: Veszéjben a lyogállamiság !: nemjarok buzik kozze (2021.09.16. 07:49) A meccs
  • Veszéjben a lyogállamiság !: @ulpius66: Hát azok nem az ötzik lesznek. Tőlünk ugye a francia EB--n kaptak egy dióst meg egy mák... (2021.09.11. 14:00) A meccs
  • ulpius66: @Maxim Tsigalko: Köszi a választ! Így mán érthető, hogy az osztrákok mért nem hajtanak, így is,... (2021.09.11. 13:43) A meccs
  • Veszéjben a lyogállamiság !: @István jani: Kis összehasonlítás: Magyarországnak ugye 6 meccs után 10 pontja van Ausztriának... (2021.09.11. 12:34) A meccs
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • vackor1: Keresem a nagy fejlődést, valaki megmutatná nekem ? 2000 6-ból 4., 12 pont 2004 5-ből 4., ... (2021.09.21. 09:24) A meccs
  • Frady Endre: Érdekes, én az olaszokra nem a tészta-, hanem a macskazabálók kifejezést ismertem... :) Mangiare g... (2021.07.13. 09:31) Tészta és bab
  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @horrorpornó bábszínház: Hol és mikor vallottam be? Gondolom ugyanott, ahol Kádár alatt szabad u... (2021.07.12. 19:40) "Kiskacsák" Münchenben
  • Frady Endre: "A magyar foci ma is emiatt nagy." A magyar foci 1986 (Mexikó) óta egyáltalán nem nagy és ehhez a ... (2021.07.08. 15:11) Ez már másik sportág
  • Kotit: Puskás Ferenc meg nem adott gólja 54-ben? (2021.07.04. 19:25) Szuper VAR vizsgálná a VAR ítéleteit?

Az angol gyarmatosítók ledózerolják az igazi fradistákat?

2008.04.11. 17:47 :: center

Nos, barátaim, fradisták, szívem csücskei, egy-vérből-valók-vagyunk-te-meg-én tesók, rugaszkodjunk újra neki. Írtam néhány nappal ezelőtt arról, hogy a Duna televízióban egy úriember azt fejtegette, hogy „mi”, vagyis „ők” nem tűrnek tovább, Csank mesternek el kell húzni a náthásba. Így kívánja ezt a Fradi Szurkolók Szövetsége.

Akkor megpedzettem egy gondolatot: mi lesz, ha az jönnek az angolok? Mennyi esélye van az ilyesfajta keménykedésnek?

Hát sajnos, mellé trafáltam. Nem nagyon értett az egészből senki semmit. Legalábbis a reakciók zöme arról szólt, hogy az általam gúnyosan említett úr kiváló koponya, még egyetemen is tanít, meg, hogy nézzem meg az interneten a fradiszurkolók oldalt, és tudjam meg, vannak szervezett szurkolói csoportok. Meg egyébként is az ilyen hülye, aki annyit tud az egészről, mint én, az nem is lehet fradista. Biztosan csak hazudik, mert hát ilyen, hazug fajta. Köpjön föl, és álljon alá.

Az egészről csak annyit: elhiszem, hogy az említett úr rendkívül kiváló koponya, egyetemen tanít, még képviselőjelölt is volt (hm, ez azért nem olyan erős bizonyíték). De én csupán egyetlen egy ténykedéséről szóltam. Arról, amit a tévéstúdióban nyilatkozott. Erről volt véleményem. Ezt írtam meg.

De térjünk a lényegre. Az egész dologról nem azért írtam, hogy sértegessem a szurkolói csoportokat (sértegetik ők egymást), vagy az FSZSZ-t. Hanem azért, mert pillanatokon belül kiderül, hogy az, amit most képviselnek - anakronizmus.

A szurkolói csoportok politikai, sportpolitikai, szakmai aktivitása csak addig hatékony, amíg egy sportklub állami, önkormányzati, szakszervezeti - vagyis közösségi - tulajdonban van. Addig van, kit fenyegetni. Van, kinek a lemondását követelni. Van, kit elüldözni. A minisztériumi, önkormányzati, szakszervezeti, stb. nagykutyák rá vannak szorulva a szurkolói csoportok támogatására. Ettől függ a helyzetük. A tüntetések, tiltakozások, fenyegetések hatására - józan eszükre hallgatva - meghátrálnak.

De mi van akkor, ha hirtelen külföldi tulajdonosa lesz az együttesnek?

Mi van, ha valakinek a zsebében a klub részvényeinek 95 százaléka lapul? Akkor kitől fél? Kit respektál?

A britek - fogadjunk! - nem szeretik majd azt, ha felgyújtják egy pálya ülőhelyeit (nem érzelmi okokból, hanem mert akkor fizetniük kell). Nem szeretik, ha akárcsak egyetlen mérkőzésre betiltják a stadiont (nem azért, mert megsértődnek, hanem, mert kiesik a bevétel). A britek utálnak majd több rendezőt alkalmazni, és utálják majd, ha a rendőrség számlát nyújt be nekik.

A Fradi magántulajdonban - méghozzá angol magántulajdonban lévő - klub lett. (Erről is írtam egy blogbejegyzést). Ennek következményeit viselni fogják a szurkolói csoportok.

Meg tudná mondani nekem valaki, hogy az angol futball huligánok az elmúlt évtizedben miért Olaszországban tombolnak, és nem odahaza?

3 komment

Címkék: foci sheffield fradi futballhuligán

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadrugas.blog.hu/api/trackback/id/tr39421554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MaraDon 2008.04.12. 17:25:34

Szerintem ez nagyon fontos dolog. Hogyan lehet érvényesíteni a szurkolók érdekeit, akkor, amikor a Fradiban mindössze öt százaléka van csak a régi egyesület tulajdonosainak? Ezen gondolkodni azt hiszem nagyon fontos lenne.

noti · http://foci.blog.fn.hu 2008.04.12. 22:21:50

Akkor had' okozzak még egy kis meglepetést a bloggernek. Ne aggódjon, Kevin McCabe és az FSZSZ kapcsolata több mint jónak mondható, már elég régóta. Hónapok óta. Ugye? A buta, tesiből felmentettek még email-ezni is tudnak, meg kapcsolatfelvenni, meg kapcsolatot ápolni.
Egyxébként McCabe-ről köztudott, hogy eléggé fanatikus szurkoló. Ez náluk amolyan családi hagyomány.

Na de az a felvetés, hogy a kommunizmusban olyan hihetetlen fontos volt a szurkoló a kapitalizmusban meg már nem az... Na ez eléggé mellétrafált. Pont fordítva van.
Ugyanis míg a kommunizmusban odafentről osztották a pénzt, addig mostmár meg kell termelni. Ahol sok a szurkoló ott nagy a jegybevétel, oda szívesen megy a szponzor és méllyebben nyúl a zsebébe, hiszen nagy a reklámértéke a reklámfelületnek. Ahol nincs szurkoló ott meg ugye kevés a bevétel.
Persze most a szurkolókról beszélek, nem a futballhuligánokról.
És akkor itt had tegyem hozzá, hogy Boros Bánkéknak köszönhető, hogy visszaszorultak a huligánakciók az Űllői úton. Volt is ebből baja. A Fradi jól ismert "balhémajmai" mint például a kigyúrtaygú Hypos Feri nem egyszer inzultálták.

vuk_d 2008.04.12. 23:34:55

Stadionbetiltás, ülőhely-felgyújtás, csak a balhé, igaz? Miről beszél a kedves "szerző", el tudja mondani nekem? Pontosan az ön által szapult Boros Bánk Levente által képviselt FSZSZ megszervezése óta szorultak ki a stadionból ezek - a valóban nem odavaló - jelenetek. Hát ennek sem volt képes utánajárni? Ha mond nekem az utóbbi 3-4 évből olyan eseményt, ami valóban balhénak minősült, nyereményként küldök magának egy várszegis fradi-hörcsögöt.
Mégis mi mondatja magával azt, hogy hasonló jelenetek le fognak játszódni a jövőben, ha már egy jó ideje, cseppet sem véletlenül, nem játszódnak le...?

De ez még csak a kisebbik dolog. Amit a tulajdonosok és a szurkolók kapcsolatáról ír, fejteget, na azt mutogatni kéne, elrettentő példaként. Eleve értelmezhetetlen mondjuk konkrétan a Fradival kapcsolatban (de bármely más, már eddig is önálló gazdasági szervezetként funkcionáló klubbal kapcsolatosan is) az állami/önkormi/szakszervezeti tulajdonlás? Hát hogy jön ide az állam? Az előző rendszerből? És a "tüntetések, tiltakozások"? Az meg az utóbbi évekből?
Igen, tüntetések tiltakozások voltak, valóban. A klub értékeinek elherdálása, lezüllesztése ellen. Adott esetben konkrét "szereplők" ellen. Adott esetben állami döntéshozók ellen. De soha nem öncélúan, az ön által rendkívül ködösen és tévesen állami/stb. nagykutyáknak nevezett vezetők meghátrálásáért, fejek hullásáért, hanem a Ferencvárosért. Azért, hogy ha már a sors nem megfelelő kezekbe sodorta a Klubot, legyen aki legalább megpróbálja kirángatni onnan, megvédje, tegyen érte és mellette.
Ezt összemosni azzal, hogy a szurkolói handabandákat majd nem fogja tűrni egy külföldi tulaj, igazán komoly bravúr, bár büszke ne legyen rá semmiképpen...
Okfejtése közben tényleg nem tűnt fel, hogy ön abszolút okafogyott szurkolói megmozdulásokat vízionál?
Egyrészt évek óta megszüntetett jelenségekkel példálózik, másrészt egy olyan szervezet múltjával és jövőjével teszi ezeket egyenlővé, amiről láthatóan semmi sem tud. Ha ez nem így lenne, tudná, hogy az FSZSZ-nek eddig is és a jövőben is a Ferencváros, a szurkolók érdekeinek képviselete lesz a célja és feladata.
Egy olyan feladat, ami a Klubunk tulajdonásának hazájában természetes dolog.
Úgyhogy köszönjük, ne aggódjon, a testnevelésből felmentett csürhe banda és az új tulajdonos viszonya, már látatlanban is jobb, mint gondolná.

Hajrá, Fradi!
süti beállítások módosítása