HTML

Szabadrúgás

Centernek nevezem magam, mert hiszek abban, hogy ez a legjobb poszt. A szabadrúgásra akkor vállalkozom, ha úgy látom jogos, mert szabálytalanság történt.

Utolsó kommentek

  • vackor1: Keresem a nagy fejlődést, valaki megmutatná nekem ? 2000 6-ból 4., 12 pont 2004 5-ből 4., ... (2021.09.21. 09:24) A meccs
  • Burgermeister: Veszéjben a lyogállamiság !: nemjarok buzik kozze (2021.09.16. 07:49) A meccs
  • Veszéjben a lyogállamiság !: @ulpius66: Hát azok nem az ötzik lesznek. Tőlünk ugye a francia EB--n kaptak egy dióst meg egy mák... (2021.09.11. 14:00) A meccs
  • ulpius66: @Maxim Tsigalko: Köszi a választ! Így mán érthető, hogy az osztrákok mért nem hajtanak, így is,... (2021.09.11. 13:43) A meccs
  • Veszéjben a lyogállamiság !: @István jani: Kis összehasonlítás: Magyarországnak ugye 6 meccs után 10 pontja van Ausztriának... (2021.09.11. 12:34) A meccs
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • vackor1: Keresem a nagy fejlődést, valaki megmutatná nekem ? 2000 6-ból 4., 12 pont 2004 5-ből 4., ... (2021.09.21. 09:24) A meccs
  • Frady Endre: Érdekes, én az olaszokra nem a tészta-, hanem a macskazabálók kifejezést ismertem... :) Mangiare g... (2021.07.13. 09:31) Tészta és bab
  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @horrorpornó bábszínház: Hol és mikor vallottam be? Gondolom ugyanott, ahol Kádár alatt szabad u... (2021.07.12. 19:40) "Kiskacsák" Münchenben
  • Frady Endre: "A magyar foci ma is emiatt nagy." A magyar foci 1986 (Mexikó) óta egyáltalán nem nagy és ehhez a ... (2021.07.08. 15:11) Ez már másik sportág
  • Kotit: Puskás Ferenc meg nem adott gólja 54-ben? (2021.07.04. 19:25) Szuper VAR vizsgálná a VAR ítéleteit?

Várhidi, a hullámvasút-ember

2008.01.23. 18:47 :: center

Meghosszabbították Várhidi Péter kinevezését. Legalább nyárig. Azután is maradhat kapitányként, hacsak nem jön egy külföldi sztárember, aki nem elégszik azzal a nyilván fontos címmel, hogy ő a Magyar Labdarúgó Szövetség sportágfejlesztési igazgatója, hanem maga szeretné átvenni emellé a csapat tényleges irányítását is.

Nem kell különösebb fantázia ahhoz, hogy tudjuk: Várhidi azért maradt, mert Kisteleki István, az MLSZ elnöke nem talált helyére mást. Beutazta Európát, de nem akadt olyan edző, aki annyi pénzért, amit kínált, elfogadta volna a felkérést.

Lesz majd olyan, aki valamilyen furcsa igazgatói címmel megelégedve nekilát a magyar futball (de legalábbis a válogatott) átszervezéséhez?

Elég kétséges.

Akkor miért ez az ideiglenes, lebegő státusz?

Mert Kisteleki elégedetlen.

Próbáljuk megfejteni. Annak alapján, amit mond. Azt mondta: találni kell egy szakembert „aki tapasztalata, tudása alapján alkalmas hosszú távú stratégiai terveink, fejlesztési elképzeléseink megvalósítására.”

Vagyis Várhidi nem ez a szakember.

Ezt mondta még Kisteleki: „részben a német szövetséggel folytatott gyümölcsöző tárgyalások eredményeként - lehetőség nyílhat arra is, hogy ( Várhidi) versenyképes európai szintű edzővé váljon”. Német szakemberek jönnek Magyarországra és segítenek a szövetség struktúrájának, a magyar futball körülményeinek átalakításában. Az elnökség elfogadott egy jelszót is: "tudást kell hozni a magyar labdarúgásba." "Ez a tudás nincs jelen a magyar futballban, ezért importálni kell.”

Igaza van Kistelekinek? Igaza van.

Hogyha Várhidi Péter szövetségi kapitányi teljesítményét - rokonszenv nélkül - értékelni kell, akkor ennek lényege: talált játékosokat, de nem talált játékot.

Összerakott egy fiatal, tehetséges gárdát, kialakított egy jó közösséget. De ez a magyar válogatott taktikailag éretlen. Minden meccsen mást játszik. és minden alkalommal annyit, amennyit az ellenfél hagy neki. Várhidi - egyelőre még - nem stratéga.

Ezt mutatja eddigi edzői pályafutása is. 1997-ben átvette az Újpestet, és rögtön bajnokságot nyert. 1998-ban harmadikok lettek. 1999-ben tizedikek. Menesztették, átment a Videotonhoz . Első évében sikeres volt, a székesfehérvári csapat a korábbi tíz év legjobb teljesítményét produkálta, az 5. helyen végeztek. A következő idényben csak bukdácsoltak. Leváltották. 2003-ban a másodosztályú Nyíregyháza szakmai vezetője lett - feljutottak az első osztályba. A csapat az NB I-ben megbénult. Várhidit lecserélték.

A magyar válogatott kapitányi működésének első mérkőzésein szárnyalt. Az utolsó hármat elveszítette.

Kirajzolódik egy nagyon jellegzetes pályakép. Megérkezik, egy fiatal, dinamikus, rokonszenves szakember. Lelket önt egy csüggedt gárdába, sikerre viszi. Aztán, mikor a lelkesedés már nem elég, amikor az eredményeket stabilizálni kell, akkor kudarcot vall.

A múltat azonban nagy hiba lenne a jövőbe vetíteni.

Sebes Gusztáv az aranycsapat szövetségi kapitány-legendája működését vereséggel kezdte. Az első években - bár sikerrel - rengeteget kísérletezett, sok játékost és taktikai variációt próbált ki. Hidegkúti Nándor például mindenféle poszton játszott. Volt balszélső, jobbszélső, középcsatár. Aztán a negyedik évben jött a nagy gondolat: Sebes Hidegkútit hátravonta.

Egészen addig a nagy csapatok középcsatárai amolyan erőfutballisták voltak, birkóztak a védőkkel. A magyar válogatottban Szusza Ferenc volt ennek a játékrendszernek a kulcsjátékosa. Most is ilyesféle szerepet tölt be az ék, például Priskin, vagy Filkor a magyar válogatottban.

Sebes viszont Hidegkútit hátravonta. És ott maradt az ellenfél középhátvédje légüres térben. Nem volt kivel csatáznia. A gyors szélsők és a légüres teret kihasználó két összekötő Puskás és Kocsis szabadon törhetett a védelem mögé.

Az aranycsapat titka a taktika is volt.

Nem ment egyből, több mint három évbe tellett.

Várhidi Péter helyében most reggeltől éjfélig ülnék a szövetségi szobámban, és taktikai variációkat rajzolnék. Gondolkodnék azon, hogy a rendelkezésre álló játékosállományból miképpen lehetne olyan - az ellenfelet meglepő - taktikailag érett gárdát faragni, amely minden pillanatban tudja, hogy mit, miért és hogyan csinál.

Megnézném az amerikai focit. Egyszer majd elmondom, szerintem, mit lehet abból itt Európában tanulni.

3 komment

Címkék: magyar foci mlsz labdarúgás várhidi kapitány szövetségi

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadrugas.blog.hu/api/trackback/id/tr74309045

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ybl 2008.01.23. 21:39:37

Hát, erre kíváncsi lennék, hogy a hosszú és unalmas amerikai fociból mit lehetne tanulni...

Janó 2008.01.23. 21:48:10

Ja, ha ugyanaz a tíz magyar edző jár körbe-körbe, kétévenként, attól mit lehet várni?

stirling 2008.01.27. 14:01:22

Az amerikai focis összehasonlítás nagyon érdekelne, remélem nemsokára az is meglesz. Talán az egyik legtaktikusabb csapatjáték, kiváncsi lennék, mit lehet belőle alkalmazni az európai fociban.
süti beállítások módosítása