HTML

Szabadrúgás

Centernek nevezem magam, mert hiszek abban, hogy ez a legjobb poszt. A szabadrúgásra akkor vállalkozom, ha úgy látom jogos, mert szabálytalanság történt.

Utolsó kommentek

  • vackor1: Keresem a nagy fejlődést, valaki megmutatná nekem ? 2000 6-ból 4., 12 pont 2004 5-ből 4., ... (2021.09.21. 09:24) A meccs
  • Burgermeister: Veszéjben a lyogállamiság !: nemjarok buzik kozze (2021.09.16. 07:49) A meccs
  • Veszéjben a lyogállamiság !: @ulpius66: Hát azok nem az ötzik lesznek. Tőlünk ugye a francia EB--n kaptak egy dióst meg egy mák... (2021.09.11. 14:00) A meccs
  • ulpius66: @Maxim Tsigalko: Köszi a választ! Így mán érthető, hogy az osztrákok mért nem hajtanak, így is,... (2021.09.11. 13:43) A meccs
  • Veszéjben a lyogállamiság !: @István jani: Kis összehasonlítás: Magyarországnak ugye 6 meccs után 10 pontja van Ausztriának... (2021.09.11. 12:34) A meccs
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • vackor1: Keresem a nagy fejlődést, valaki megmutatná nekem ? 2000 6-ból 4., 12 pont 2004 5-ből 4., ... (2021.09.21. 09:24) A meccs
  • Frady Endre: Érdekes, én az olaszokra nem a tészta-, hanem a macskazabálók kifejezést ismertem... :) Mangiare g... (2021.07.13. 09:31) Tészta és bab
  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @horrorpornó bábszínház: Hol és mikor vallottam be? Gondolom ugyanott, ahol Kádár alatt szabad u... (2021.07.12. 19:40) "Kiskacsák" Münchenben
  • Frady Endre: "A magyar foci ma is emiatt nagy." A magyar foci 1986 (Mexikó) óta egyáltalán nem nagy és ehhez a ... (2021.07.08. 15:11) Ez már másik sportág
  • Kotit: Puskás Ferenc meg nem adott gólja 54-ben? (2021.07.04. 19:25) Szuper VAR vizsgálná a VAR ítéleteit?

Tíz legérdekesebb tizenegyes-párbaj

2014.07.06. 07:09 :: center

Egészen biztosan bekerül a foci históriába az, ami most a Hollandia-Costa Rica meccsen a hosszabbítás utáni tizenegyes rúgásoknál történt. Azoknak, akik nem tudtak fennmaradni éjjel egyig: Louis van Gaal a nagy stratéga a döntetlennel véget ért mérkőzés után, a büntetőrúgások előtt lecserélte a 120 percedt védő kapust, Cillessent és behozta helyette a kispadon ülő tartalékot, Krult. És ez a holland óriás kivédte a latin-amerikaiak két büntetőjét (előtte bosszantotta, hergelte őket) és a világbajnokság elődöntőjébe juttatta csapatát.

De mióta is van tizenegyes-párbaj. Mik voltak a legérdekesebb esetek?

1. Két feltalálója volt, két játékvezető. Yosef Dagan izraeli, és Kurt Wald nyugatnémet bíró. Az európai kupasorozatokban az 1970-71-es idény óta létezik a büntetőpárbaj fogalma.

2. Az első nagy nemzetközi torna, amelyen 11-esek döntöttek, az 1976-os Európa-bajnokság volt. A csehszlovákok (akkor még nem voltak külön csehek és szlovákok) nyertek a nyugat-németek (akkor még külön voltak a németek) ellen.

3. Ezen a döntőn született az azóta is gyakran használt "panenkázás" kifejezés. A csehszlovákok Antonin Panenka nevű játékosa  nagy lendülettel nekifutott, a kapus erre elvetődött, ő pedig a labdához érve lelassított, és pimaszul, lassan a hálóőr fölött középre nyeste a labdát. 

4. Négy évvel később a csehszlovákok az Európa-bajnokságok történetének leghosszabb büntetőpárbajának is résztvevője voltak: akkor a harmadik helyért vívott találkozón Olaszországgal találkoztak. Az első nyolc párban senkisem rontott. A kilencedik sorozatban azonban eldőlt a bronzérem sorsa, akkor ugyanis az olaszoktól Fulvio Collovati kihagyta a büntetőjét, a másik oldalon viszont Jozef Barmos nem - a döntéshez tehát 18 tizenegyes kellett.

5. A világbajnokságok történetében kétszer fordult elő, hogy a párviadal nem dőlt el az első öt-öt lövés után. Az 1982-es NSZK-Franciaország elődöntő csak "sevillai drámaként" vonult be a sportág történetébe: a rendkívül fordulatos találkozón a franciák a hosszabbításban már 3-1-re is vezettek, de a németek egyenlítettek, és 120 perc után 3-3 volt az állás. Jöhettek tehát a büntetők, ahol a harmadik német lövő, Uli Stielike hibázott - amint látta, hogy a labda nem került be a kapuba, térdre is rogyott a tizenegyespontnál, és a kezébe temette arcát. Sokáig azonban nem kellett szomorkodnia, hiszen rögtön utána Didier Six is rontott, majd a hatodik párban Maxim Bossis tizenegyesét Harald Schumacher kivédte - így a németek jutottak a döntőbe.

6. A vb-történelemben még egy büntetőpárbaj akadt, amely csak a hatodik párban dőlt el: az 1994-es torna negyeddöntőjében a románok hiába jutottak előnyhöz rögtön az első körben (Hakan Mild rontott), a folytatásban Dan Petrescu, majd a hatodikként következő Miodrag Belodedici is hibázott, így a svédek kerültek a legjobb négy közé.

7. Ami az európai kupákat illeti, A 2008-as BL-döntőben a Manchester United és a Chelsea között a hetedik párban dőlt el a trófea sorsa. 6-5-re a Manchester United nyert. A Unitedben Cristiano Ronaldo hibázott tizenegyest, míg a Chelseanél John Terry, valamint Nicolas Anelka.

8. Az európai rekord a 2006-2007-es idényben, az UEFA-kupa selejtezőjének második fordulójában született. Az ír Drogheda United és a norvég Start Kristiansand "párbajozott". Az íreknél rögtön az első lövő, Graham Gartland hibázott, de szerencséjükre a norvégok negyedik rúgója, Valencia is rontott - a párviadal tehát folytatódott. Ezt követően azonban mindenki értékesítette a maga tizenegyesét, beleértve a kapusokat is. A párharc kezdődhetett tehát elölről,  és természetesen megint Gartland következett - aki ismét rontott! A norvégok pedig még egyszer nem hibáztak, így a Start jutott tovább, összesen 24 tizenegyes után.

9. Dél-Amerikában ennél egy sorozattal tovább tartott a leghosszabb büntetőpárbaj. A Libertadores-kupában 1992-ben az elődöntőben az argentin Newell's Old Boys és a kolumbiai América Cali játszott egymással. Hat sorozat lement úgy, hogy senki sem rontott. A hetedikben az argentinok védője, Mauricio Pochettino hibázott, de utána a kolumbiai Jorge Bermúdez is. Ugyanez történt a következő körben is, mind a két ítéletvégrehajtó kihagyta a büntetőjét, ezután viszont sorozatban kilencen megint csak eredményesek voltak. A 13. párban a kolumbiaiaktól Maturana következett, akinek lövését az argentin kapus, Lionel Scoponi hárította, így a döntőbe a Newell's jutott - hogy ott aztán ugyancsak tizenegyesekkel kikapjon a brazil Sao Paulótól.

10. 2006-os Afrika-kupán, az Elefántcsontpart-Kamerun negyeddöntőn 24 lövésre, azaz 12 párra volt szükség. Szép sorban mind a tíz mezőnyjátékos értékesítette a tizenegyesét, majd az utolsó párban a kapusok következtek - és ők sem rontottak! A sportág történetében komoly tornán először fordult elő az az eset, hogy mind a 22 futballista hibátlanul végezze el a maga feladatát. Minden kezdődött tehát elölről, azaz az első párban korábban szerepelt Samuel Eto'o, illetve Didier Drogba következtek. Az FC Barcelona sztárja magasan a kapu fölé lőtte a labdát, Drogba viszont berúgta így az Elefántcsontpart győzött.

Ez a mostani eset más. Ilyen még nem volt, hogy egy kapus a kispadról bejőve kivédje az ellenfél szemét.

4 komment

Címkék: világbajnokság labdarúgás

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadrugas.blog.hu/api/trackback/id/tr966476937

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Melee 2014.07.06. 23:00:59

Az 1986-os BEK döntőben Helmut Ducadam négy büntetőt védett ki sorban, amivel győzelemre vitte csapatát.

sztrugackij 2014.07.07. 00:28:57

Háromszor egymás után vetődött ugyanarra az oldalra.Negyedjére érezte, hogy váltania kell.
Elképzeltem ellenfél lelkiállapotát.
Az elsőt kivédi, rendben van, szerencséje volt.A másodiknál kissé értetlenül néznek, a harmadiknál már nem hisznek a szemüknek, a negyediket pedig szerintem felfogni is képtelenek pár percig.
Youtubon megvan, nézzétek meg!

Halálos Ölelés 2014.07.07. 09:23:35

"Az első nagy nemzetközi torna, amelyen 11-esek döntöttek, az 1976-os Európa-bajnokság volt. A csehszlovákok (akkor még nem voltak külön csehek és szlovákok) nyertek a nyugat-németek (akkor még külön voltak a németek) ellen."
Az milyen már hogy azt külön le kell írni, hogy akkoriban egy országban éltek a csehek meg a szlovákok, a németek meg külön? :-D

Melee 2014.07.07. 11:14:18

Az 1976-os EB döntőhöz még annyit, hogy a németeknek lejárt a foglalásuk a döntő után, és megkérték a csehszlovákokat, hogy ha döntetlen lesz, ne újrajátszással, hanem büntetőkkel döntsék el a kupa sorsát. Ők elfogadták, a FIFA jóváhagyta, a németek később megbánták.
süti beállítások módosítása