HTML

Szabadrúgás

Centernek nevezem magam, mert hiszek abban, hogy ez a legjobb poszt. A szabadrúgásra akkor vállalkozom, ha úgy látom jogos, mert szabálytalanság történt.

Utolsó kommentek

  • vackor1: Keresem a nagy fejlődést, valaki megmutatná nekem ? 2000 6-ból 4., 12 pont 2004 5-ből 4., ... (2021.09.21. 09:24) A meccs
  • Burgermeister: Veszéjben a lyogállamiság !: nemjarok buzik kozze (2021.09.16. 07:49) A meccs
  • Veszéjben a lyogállamiság !: @ulpius66: Hát azok nem az ötzik lesznek. Tőlünk ugye a francia EB--n kaptak egy dióst meg egy mák... (2021.09.11. 14:00) A meccs
  • ulpius66: @Maxim Tsigalko: Köszi a választ! Így mán érthető, hogy az osztrákok mért nem hajtanak, így is,... (2021.09.11. 13:43) A meccs
  • Veszéjben a lyogállamiság !: @István jani: Kis összehasonlítás: Magyarországnak ugye 6 meccs után 10 pontja van Ausztriának... (2021.09.11. 12:34) A meccs
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • vackor1: Keresem a nagy fejlődést, valaki megmutatná nekem ? 2000 6-ból 4., 12 pont 2004 5-ből 4., ... (2021.09.21. 09:24) A meccs
  • Frady Endre: Érdekes, én az olaszokra nem a tészta-, hanem a macskazabálók kifejezést ismertem... :) Mangiare g... (2021.07.13. 09:31) Tészta és bab
  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @horrorpornó bábszínház: Hol és mikor vallottam be? Gondolom ugyanott, ahol Kádár alatt szabad u... (2021.07.12. 19:40) "Kiskacsák" Münchenben
  • Frady Endre: "A magyar foci ma is emiatt nagy." A magyar foci 1986 (Mexikó) óta egyáltalán nem nagy és ehhez a ... (2021.07.08. 15:11) Ez már másik sportág
  • Kotit: Puskás Ferenc meg nem adott gólja 54-ben? (2021.07.04. 19:25) Szuper VAR vizsgálná a VAR ítéleteit?

Új idők focija

2014.09.22. 19:50 :: center

A jövő itt kopogtatott vasárnap.

Persze az Újpest-Fradiról van szó. Sokkal Inkább persze a Fradiról. Mert ez a jövőbe mutató. Az, hogy a Ferencváros szurkolói nem mennek el egy Újpest meccsre. Nem mennek el, mert az a rendszer, amely a csapat körül létrejött elfogadhatatlan a számukra. Hogy háromféle kártyát kell kiváltani ahhoz, hogy mérkőzésre mehessenek - mondjuk Újpesten.

A Fradi szurkoló nem ment a Fradinak szurkolni, mert a Fradi vezetése nem is akarja, hogy odamenjen. Púp a hátán. A Fradi szurkoló hangoskodik, drapériát lenget. Helytelen mondatokat kiabál. Pirotechnikai eszközöket használ. Maradjon csak szépen otthon és nézze tévén a meccset. Vagy menjen a Sashoz. Ott aztán azt csinál, amit akar. Az már nem Fradi kompetencia. Az már a rendőrség ügye. Ha nagyon nagy benne az indulat, akkor üljön fel szépen a villamosra, menjen a Váci útra és ruházzon meg néhány lila-fehér trikóst.

És tulajdonképpen itt sejlik fel a jövő.

Mert kiderül szép lassan, hogy nem kellenek szurkolók.

Minek?

Csak kellemetlenek. És nemcsak a Fradinál.

Tulajdonképpen miért is kellenének?

Mi szükség van arra a nagy hangzavarra? A mocskos szájukra? A kiszámíthatatlanságukra. Elkezdik kifütyülni azt, akinek a stadionokat köszönhetik.

Sokkal békésebbek lesznek a mérkőzések, ha a lelátók üresek.

Mindenki maradjon szépen otthon. Nézze tévén a mérkőzést.

Úgyis közvetítenek már mindent. Visszajátsszák a gólokat.

A televízióban meg is mondják neki, hogy mit lát. Például azt, hogy jó a meccs. Hogy ez aztán a színvonal

Következmények nélkül lehet anyázni a karosszékben.

Akinek meg tiltakozni támad kedve, az menjen a Sashoz.

Vagy egy kis verekedésre a Váci útra.

3 komment

Címkék: magyar bajnokság labdarúgás ferencváros szurkolók

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadrugas.blog.hu/api/trackback/id/tr366722079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

christvhu 2014.09.23. 12:27:21

Szerintem meg kifejezetten ember(szurkoló)barát a jövő.
Annyi mindentől megóvja a szegény szurkolót. Elsősorban a magyar focitól....

Magyarnaba 2014.09.23. 23:07:39

A szurkolók és a "rendpárt" közötti harc még nem dőlt el. Ami most történik, az egy focibizniszben már hosszú ideje axiómaként emlegetett tétel kísérleti úton történő ellenőrzése. A tétel az, hogy a hangos és zabolátlan melósokból és kisegzisztenciákból álló keménymag távol tartja a labdarúgástól a igényesebb (értsd: fizetőképes) polgári rétegeket. Távolítsuk hát el a társadalmi piramis alsóbb részéből érkező szurkolókat és tegyünk az úri rétegek kedvére! A keménykedő prolik úgysem termelnek elég bevételt. Élvezettel vetjük bele hát magunkat a CityBank Corp. elemzői által plutonómiának nevezett társadalomszerkezet létrehozásába: azokat szolgáljuk ki, akiknek van pénze és nem azokat, akik sokan vannak. Társadalom-földrajzosan szólva dzsentrifikáljuk a stadionokat. Ha kidobhatjuk a lakásából a négert, hogy plázát építsünk helyette a konzumidiótáknak, ha elhajthatjuk a parasztot a tanyájáról, hogy autópályát tegyünk a helyébe a török kamionosoknak, akkor a drukkert is kirakhatjuk, hogy úri gyereket csaljunk be helyette.

Kísérletünk háromféle kimenettel járhat, ezekről lentebb. Sajátosan magyar vonása a kísérletnek, hogy a nyugati példákkal ellentétben nem két, hanem három érdekelt fél van benne. A magyar focivállalkozások ezer szálon kapcsolódnak a Fidesz által uralt államhoz. A Fidesz nyakig benne van a fociban, atyáskodik a labdarúgócsapatok fölött. A labdarúgás sikere az 1950-es évekhez hasonlóan legitimálhatná a politikai rendszert. A Fidesz abban érdekelt, hogy a foci sikere a párt sikereként jelenjen meg. A labdarúgóklubok napjainkban már kevéssé autonóm szereplők. Bármiben érdekeltek, ami a csapat anyagi sikerét hozza. Elsősorban az anyagi sikerben érdekeltek, hiszen vállalkozásokról van szó. Ha az államtól várhatnak pénzt, akkor azt teszik, amit az állam mond. Ha a szurkolóiktól, akkor a szurkolók kívánságai a fontosak. Inkább csinálnak egy anyagilag stabil nullkalóriás csapatot, mint egy eladósodó dobogóst. (Memento Mori: Matáv Sopron) És vannak a szurkolók, akik meg abban érdekeltek, hogy sikeres csapatot lássanak, oszt akkor azzal elvannak.

Tehát a három lehetséges kimenet:

1. A szervezett szurkolók szégyenszemre visszamennek a biometrikus stadionokba. Állam bácsi győzött, megtörte és bedarálta a magyar társadalom egyik legkeményebb szegmensét. A csata ezzel nem ért véget, hiszen a "rendpárt" egyáltalán nem változtatta meg szándékát: ők nem akarnak büdös prolikat a stadionokban, akik kiabálással, trágárkodással zavarják a stadionok célközönségének szórakozását. Jó, csináljanak hangulatot, énekeljenek, ugráljanak, de hogy hőbörögjenek és véleményt mondjanak a jól felfogott üzleti érdekeink szerint összeállított csapatról, eladó játékosainkról azt kiabálják, hogy balf...!! No, jobb lesz végleg megszabadulni az istenverte proliktól, jönnek az egyre újabb szabályok. Tilos kiabálni, hadonászni, „közösségellenes magatartást” tanúsítani. Emeljük a jegyek árát, az fáj a prolinak a leginkább, tűnjön már el végre a szép új stadionból!

2. A szervezett szurkolók nem jönnek vissza, a polgárság viszont nem jön. Ez a vállalkozó-állam páros súlyos veresége lenne. Csodaszép stadionok, üresen. Európa röhög. Az állambácsi egy idő után szeretné lekapcsolni emlőiről a eredménytelen focivállalkozásokat, és azt mondja nekik, hogy most már éljenek meg maguk. A kártyás beléptető rendszer ezzel fenntarthatatlanná válik. Ha megtartják, akkor anyagi csőd. Ha veszni hagyják, az csak morális bukás. Ha engednek, akkor a szervezett szurkolók felbátorodnak, pofátlanok lesznek, már az első meccsek egyikén botrány tör ki. Ezzel a magatartással tönkreteszik az üzletet - sopánkodik az egyesület pénzügyese, ám ez félreértés: a proletarizálódó, lefelé tartó magyar társadalmi közegben a kitölteni vágyott piaci szegmens nem létezik, csupán délibáb, vagy inkább nyugatibáb. Nagyon eredményesnek kell lennie egy csapatnak, (EL- vagy BL-részvétel) hogy a szurkolókból el lehessen tartani. Szerintem ez a legvalószínűbb kimenet.

3. A szervezett szurkolók nem jönnek vissza, a polgári szurkolók viszont pótolják hiányukat. Az elején elmondott tételt tudományosan és üzletileg is igazoltuk. Stadionjainkban végre rend van, a zavargó proliktól megszabadultunk, a bevételek jönnek. Igazoltuk, hogy Kelet-Európában is lehet a nyugatihoz megszólalásig hasonló körülményeket teremteni, labdarúgásunk sikerei legitimálják a kormány politikáját. Gyengén polgárosult és hanyatló társadalmunkban én ezt a kimenetet találom a legkevésbé valószínűnek.

Én a szervezett szurkolók helyében vegyes stratégiát követnék. Az aktív passzivitás mellett (továbbra sem járok meccsre) élénken zavarnám a stadionok környékének életét. Hangoskodás, botrány, mind-mind a Fidesz-klub páros kiéheztetésének eszköze. Egy idő után úgy kapkodnak a nézőkért, mint a levegőért. Kemény rendőri fellépés? Ugyan már, az úrinép nem jár olyan helyekre, ahol esetleg megdobálják az Audiját a parkolóban. Neeem, egy ilyen keményebb konfliktusból a stadionok dzsentrifikálói nem jöhetnek ki jól.

Peterpapo 2014.09.24. 09:16:30

Ebből is látszik, hogy akik eddig kijártak a Fradi meccsekre, azoknak a nagy része csak a balhé miatt ment ki, mert akik a foci miatt jártak ki, már rég nem járnak ki. Azokat nem érdekelné, hogy 3 kártyát kell kiváltani ahhoz, hogy meccsre menjenek. Azokat a foci érdekelné, de Magyarországon kb 20 éve nincs jó foci.
süti beállítások módosítása